2024-08-03
今日約咗一班朋友去食中菜,朋友介紹去中環交易廣場食,估唔到原來依度有間咁高質嘅翠玉軒🫶🏻安格斯牛肉叉燒 平時豬肉做嘅叉燒就食得多,牛肉都係第一次食, 估唔到牛肉同平時做差啲燒嘅醬汁都咁夾,食落口感軟熟🥰清心潤肺素湯(位上) 雖然係素湯,但個湯飲落好清甜超足料,有無花果、雪耳、海底椰,飲完覺得超滋潤❤️腿茸醬炒鮑魚伴牛蒡炸得香脆嘅牛蒡,配上彈牙嘅鮑魚,口感豐富👍🏻生燒原條火煎魷魚原條火煎嘅魷魚,食落嗰邊少少香脆,口感軟熟又咬口😍陳皮豉汁蒸海鰻平時我自己麻麻哋食鰻魚,但估唔到呢個食落又幾特別, 因為估唔到佢食落去係口感咁有彈性👍🏻玫瑰岩鹽蒸嘉美雞呢個係必點推介, 啲雞肉入口香滑細嫩,輕輕點啲鹽已經好好食🤤昆布海蝦豆腐鍋昆布湯入口清甜,豆腐香滑仲朔晒啲湯汁😍最後我哋揀咗幾款甜品share一齊食,我自己就鍾意雪糕嫲嫲餅,熱辣辣嘅朱古力曲奇,配上冰凍嘅雪糕,口感豐富❤️
安格斯牛肉叉燒
清心潤肺素湯(位上)
腿茸醬炒鮑魚伴牛蒡
炸得香脆嘅牛蒡,配上彈牙嘅鮑魚,口感豐富👍🏻
生燒原條火煎魷魚
原條火煎嘅魷魚,食落嗰邊少少香脆,口感軟熟又咬口😍
陳皮豉汁蒸海鰻
玫瑰岩鹽蒸嘉美雞
昆布海蝦豆腐鍋
昆布湯入口清甜,豆腐香滑仲朔晒啲湯汁😍