2023-05-19
今次推介呢間法國菜餐廳,開業以來榮獲多個飲食殊榮,主打慢煮料理,味道非常出色!餐廳仲同我地講,佢地最近喺OpenRice 入圍最優秀法國菜餐廳開飯熱店添!.前菜🟠龍蝦湯流心牛角包牛角包做到流心難度好高,餐廳嘅牛角包外層鬆脆,內層浸滿龍蝦湯,湯既龍蝦味濃郁,混和牛角包既牛油香,好滿足!唔怪得喺餐廳嘅鎮店之寶!😍😍😍🟢自家製法式龍蝦湯食咗個牛角包,覺得餐廳嘅龍蝦湯🦞夠晒香濃,決定再叫一碗龍蝦湯,湯入面仲有唔少龍蝦肉,口感十足!🟣有機青口蝦多士蝦多士上面放滿新鮮青口,做前菜唔錯。主菜🔵 澳洲牛面頰呢個絕對係必食推介!牛面頰脂肪不但含量較低,最surprise 係餐廳用左慢煮方法烹調,令肉質更加腍,牛味更重,口感非普通牛肉可比!😍😍😍🟢 威靈頓牛柳(小)威靈頓牛柳工序繁複、好難掌握生熟度。餐廳好成功咁令牛柳保持鮮嫩肉汁,外層酥皮亦夠鬆化!👍🏻飲品⚪️ 提拉米蘇芝味特飲呢杯特飲配搭幾特別,Tiramisu 味好重,好好飲,又唔會太甜。餐廳仲提供餅乾碎,加埋一齊飲更加有層次!😋.🟡白桃芝味特飲呢杯特飲有啲似芝士奶蓋,但味道更濃郁, 仲有清新嘅白桃味同埋玫瑰花瓣點綴!除咗有少女心,仲有淡淡花香!🟤 笑
前菜
🟠龍蝦湯流心牛角包
🟢自家製法式龍蝦湯
🟣有機青口蝦多士
蝦多士上面放滿新鮮青口,做前菜唔錯。
主菜
🔵 澳洲牛面頰
🟢 威靈頓牛柳(小)
飲品
⚪️ 提拉米蘇芝味特飲
🟡白桃芝味特飲
🟤 笑看風雲
咖啡用左活性碳做出黑色既煙霧,再加埋白色既奶泡,飲起上嚟幾有情調!🥰
甜品
🔴慢煮法式焦糖燉蛋
燉蛋細緻嫩滑,連埋上層焦糖一齊食,口感十足!😋