當你入到一間食店,冇歡迎光臨冇staff冇menu冇食物相,只有徬徨無助,你個腦或許會以0.72秒既時間出現劉華,既果句金句:「今時今日咁既服…」A~師主,等等,呢個唔係「伏」,請放下內心既憤怒,因為你冇黎錯,呢到提供既係除左真正健康食物外,重有「十派」(surprise)。今次再次係中環素街街~不過今次…真係有啲詭異…首先我知google map已經盡哂力,不過真係唔易搵,因為整個門口都係內巷,加上冇任何既招牌。然後你睇張相,你敢唔敢入?你敢,我唔敢。舊,好舊。暗淡既黃燈投影出你腦裡面既恐怖故事。行樓梯上去既過程會有不安陪伴住你,YEAH!不過!呢啲就係所謂既「隱世」食店!而大家都知,呢啲「隱世」食店通常都係好野黎。今日我就用我既肉體,親自證實左!就係呢個門口,差啲miss左!但到搵到時,又有啲唔敢入。唔好意思,上面可能係我誇張左,令到你睇埋落尼。不過入到去,冇staff冇menu就係真既。或者講,成間店得一個staff兼老細兼廚師,而呢個人重好似阿媽。係,係阿媽,唔係大媽果啲媽,係真係似你同我屋企都有一個既阿媽。雖然個殼係奇怪,不過入面其實又有一種文青加少少民族feel既味。最正既

今次再次係中環素街街~不過今次…真係有啲詭異…

然後你睇張相,你敢唔敢入?你敢,我唔敢。
舊,好舊。暗淡既黃燈投影出你腦裡面既恐怖故事。
行樓梯上去既過程會有不安陪伴住你,YEAH!

不過!呢啲就係所謂既「隱世」食店!
而大家都知,呢啲「隱世」食店通常都係好野黎。
今日我就用我既肉體,親自證實左!
就係呢個門口,差啲miss左!但到搵到時,又有啲唔敢入。

最正既係bgm(background music)播住啲大自然音樂,係有雀仔叫果隻。
係繁忙既中環可以係一個咁既地方食飯,今生無悔吧?
地方唔大,位亦唔係多(人就多),不過好舒服。
一邊牆上有兩大隻飛翔既白鶴,可算係此店既標誌,咭片都印左佢。

雖然滿腦問號,但係食野總要坐低。
突然聽到阿媽話:「可以出黎拎湯。」
阿媽既野就係咁,有時你唔明佢做咩,不過你都係會跟佢講咁做。
原來係南瓜湯。啲色同封牆好襯,而且係真.南瓜,因為係有渣既。

飲過南瓜湯,你仍然係唔知發生緊咩事,因為根本冇點過菜,正確黎講係你冇得點菜。
就係呢個時候,陰雲中終於露出曙光!比我偷聽到隔離阿陳小姐話:
「呢到唔洗叫野食架,佢會自動送埋黎」。

「吓?哦~?」
事後翻查,終於知道阿媽背後賺人熱淚既理念。
菜式係根據香港素食學會指引既五色蔬菜飲食法來設計,用料有機/天然,不煎不炸,
每日只供應一款阿媽所預備既套餐,所以事前你係唔會知道你將會食咩飲咩。
呢啲每日既驚喜,為核板打工仔生活黎講,簡直係沙漠中既一滴水!
另外佢係會員/訂位制,因為阿媽只會整果日咁多人食既份量,你想哂野都冇機會。
Walk in得唔得?得,但阿媽會親切咁同你講「冇訂位份量少啲架」。

講咁多野,咁究竟我食左啲咩?

平凡既賣相反而有家的感覺。而且重要係非常健康!

拿,阿媽煮既野就係咁,有時賣相麻麻,不過一定為你健康著想。
同一道理,雖然個樣唔吸睛,不過啲營養就係到呼喚緊我。
當然,當連menu都冇既時候,就唔好問呢碟野叫咩。
不過目測下有齊菜、豆、根類,淡淡既配汁發揮調味作用,食得人好舒服。
唯獨以份量黎講,可能真係未必夠,所以記得訂位、訂位,同埋訂位!
呢杯一定要試,不過下次黎就唔知係咪呢杯喇

但講到最神既,原來唔係個主食!係杯野飲!
你睇,紅色加埋隻綠色既羹,成個西瓜咁!好吸引。
色水似西瓜,不過其實無關。因為冇menu所以唔知有啲咩,真係有啲可惜,
不過舌測下有亞麻籽、紅菜頭、熱情果,重有可能係唔知梨定蘋果等等,全部鮮榨。
而最妙既,係果一細塊既薄荷葉!加一加,成杯清香fresh哂!

另一樣要提既,就係阿媽脫俗既金錢觀。
整咁多野都冇問你收錢,一來得佢一個人已忙到甩碌。
又因為冇menu,根本唔知幾多錢,問完之後原來係$55蚊。
係$55呀喂!係中環食個咁營養豐富既私房lunch,只係需要$55!
做左咁多年人都未試過咁比錢。

最後比錢,就好似你見到張相咁,就咁放落個煲仔到,佢唔會望一眼,更唔好話數錢。

阿媽,我服了。
枱面好豐富:有素食漫畫、資訊,又有阿媽既手作擺設,
最勁係右邊既information notes,真.環保。
食完臨走前,又可以睇下啲健康資訊、書籍、雜貨。

2018-08-15
  • 日日唔同好難推介