2018-10-13
早幾日約左個之前返工識的朋友仔食飯,為了方便佢,我地就去左中環Soho個邊食…今次揀左一間係網上好多人推介的意大利餐廳The Italian Club。我們8點先到達餐廳,職員話要等陣先有位,所以我地去左Bar的位置邊飲邊等。我們都係揀左比較容易入口的Sparkling White Wine。我地先叫左兩份前菜:一份係比較常見的義大利開胃菜Bruschetta及芝士迷大愛的Grilled Tomino Cheese!Bruschetta用了烤香的意大利包,上面放滿新鮮的蕃茄粒、新鮮蒜蓉、Basil,食落非常Fresh,好開胃。本人見前菜的Menu上,有份Grill Cheese的東東,我的芝士心忍唔住叫左一份試試⋯呢份Grilled Tomino Cheese其實係烤意大利芝士,佢會配埋兩份多士包及少量沙律菜。芝士的味道唔係好臭個D,而係我勁鍾意的比牛油香少少的軟芝士,加上佢烤過整塊芝士,所以令芝士去到半溶狀態及有烤香的味道。相信我,鍾意食芝士的大家一定唔會失望。餐廳有多款Pizza、意粉及牛排比大家揀。今次我揀左我係香港比較少食的Pesto意粉。軟硬適中的意粉Mix了好香的羅勒醬,加
Bruschetta
Grilled Tomino Cheese
餐廳有多款Pizza、意粉及牛排比大家揀。今次我揀左我係香港比較少食的Pesto意粉。軟硬適中的意粉Mix了好香的羅勒醬,加埋芝士,真係好香好好食!
Spaghetti Pesto
鍾意食牛排的朋友仔,可以試下呢到的Hot Stone Beef & Steak⋯呢個美國安格斯肉眼排以鐵板上,肉質嫩滑,又有油脂香,食落都幾滿足!加上4款餐廳特製初榨橄欖油醬:配辣椒、白松露、香醋、蒜香檸檬汁。我自己最鍾意係蒜香檸檬汁橄欖油醬,微酸加埋蒜蓉的香,絶對為牛排更昇華!
我們叫的係Medium Rare,因為以鐵板上的關係,大家可以烘到適合的生熟度。
Hot Stone Beef & Steak - Angus RibEye
食牛排點可以少左杯紅酒架?雖然我對酒無咩研究,所以都係由朋友拍板。餐廳的紅酒好香醇,而且有After Taste,鍾意飲下紅酒的大家應該會揾到不錯的選擇。
雖然已經食到好飽,但我堅持要食甜品。餐廳有多款意大利Tiramisu,除了有原味外,更有士多啤梨、芒果、菠蘿、Whiskey。今次我就叫左個最Basic的原味。雖然酒味不濃,不過口感好幼滑。期望有更重酒味的Tiramisu,我下次會試試個Whiskey味。
餐廳環境幾舒服,所以我們都加左杯白酒,邊坐邊傾多陣⋯
一直以為係中環的Soho區食野會好貴,不過原來都有百幾蚊意粉、二百幾三百已經食到Steak,唔算太貴⋯⋯ 加上環境、食物都不錯,值得一試。但由於係Soho區,大家無論訂位定落單都要用英文,大家留意啦⋯