餐廳: Tai O Lookout
資訊:

2024-09-19 344 瀏覽
每次入大澳都想去呢間餐廳嘆下午茶,順便等日落,今日中秋翌日入大澳,要等入夜影花燈,所以就黎下午茶,大約等30分鐘就可以入座,今日tea set $328/2 persons,有中秋應節食物及中秋與大澳元素,都好有特色。 另外,見下午茶限定安排晚上的[大澳搖櫓夜彩遊],我都唔知係咩,所以上網搵,原來中秋先有,大澳搞嘅活動免費網上登記,不過已經滿額,食呢個下午茶就可以參加,都幾吸引。 黎緊仲有9月21日,28日 都仲有。講返食物先,中秋節下午茶有4款咸食,3款甜食,配紅樹林特飲。下午茶架都幾靚,精緻賣相靚,仲好chill無限時,慢慢食,休息下,又可以嘆下冷氣。三層架由底食上去,先食咸再食甜。不過影相打卡都好重要。炸蝦醬豬膝多士,豬膝醃得入味,有微微蝦醬咸香味,都好夾好惹味。大澳咸魚和牛漢堡,和牛味道濃郁,唔算好油膩,加咸魚又唔會太咸,有淡淡咸香味,麵包軟綿好味。脆香大澳蝦醬雞翼,超正超入味,有濃郁蝦醬味,夠香口又滋味,每人一隻唔夠喉。黃金炸軟殼蟹,味道都好濃,咸蛋醬滿滿,包著炸得超脆口軟殼蟹,外脆內軟,蟹肉好多,正。蜜柚子奶凍,有中秋柚子肉,微酸中和奶凍甜,好濃奶香味,軟滑細緻奶凍cre

三層架由底食上去,先食咸再食甜。不過影相打卡都好重要。

蜜柚子奶凍,有中秋柚子肉,微酸中和奶凍甜,好濃奶香味,軟滑細緻奶凍cream好味。
紫貝天葵雞蛋仔,好有大澳特色,紫貝天葵醬酸甜剛好,配香脆雞蛋仔,味道幾好。
迷你月餅夠哂應節,月餅好奶香,咸蛋味都突出,入口細滑,味道超正。

紅樹林特飲有2層漸變色,好似日落咁靚,搞勻先飲,酸酸甜甜好開胃消膩,而且好大杯,夠哂冰凍。

差唔多夠鐘去玩搖櫓夜彩遊,去完洗手間先走,估唔到餐廳洗手間有冷氣,細心位,都好正。

由餐廳行返去大街個邊(即吉慶街)大約15分鐘,玩搖櫓夜彩遊20分鐘,感覺都幾特色,好玩。

欣賞大澳,欣賞大澳的人和事。
2024-09-18