2017-10-03 919 瀏覽
一般做節食飯,我同屋企人都鍾意提早唔會正日食,一嚟要就屋企人時間,二嚟我哋鍾意出街食,如果唔提早食就要食套餐,舊年試過遲咗少少,接近正日食就中伏了!今年揀咗花都廣場新開嘅茶樓,屋企人8點落去等位等咗3個字,但媽咪話其實係有枱但未有人手執枱。茶樓裝修都唔錯,有一排排仿水晶燈飾,成個場光線充足,座位闊落。好怕有d茶樓黑媽媽,d枱細又放到密麻麻。下面兩張相係我哋食到人哋走晒嘅時候影架,哈哈哈!菜式選擇都幾多,有好多孖寶推介,每晚亦有特價海鮮,價錢可以接受,份量都幾大,算係抵食!l睇返openrice,5月到而家只係短短幾個月都已經換過menu,都幾識做生意,keep住有新嘢先吸引到客架嘛!海南文昌雞唔知係咪正宗,隻雞係似文昌雞嘅偏瘦唔肥,不過好似唔太熱,唔知係咪凍食?配咗d醬油,白醋同青檸,味道都ok!鐵板客家煎釀豆腐哥哥由細到大都鍾意食豆腐,所以佢一見到呢個餸就心心眼!呢個餸係大陸好普遍,因為我係大陸做嘢間唔中會出去食飯都有叫,香港嘅價錢真係有d貴要成舊水,好彩佢收貴都比咁大件豆腐你。豆腐都夠滑溜,但豆味唔算濃,有d比個汁蓋過,姪女竟然鍾意食上面嘅蔥花!瑤柱海味雜菜煲份量又係好大都幾足料,
下面兩張相係我哋食到人哋走晒嘅時候影架,哈哈哈!
海南文昌雞

鐵板客家煎釀豆腐
瑤柱海味雜菜煲
份量又係好大都幾足料,不過我成晚掛住拆蟹,冇乜點食過!屋企人話唔錯成鍋清咗!
薑蔥炒肉蟹
呢個真係不得了! 蟹唔算太大隻但非常新鮮,因為係肉蟹所以啖啖肉,連d蟹腳都有肉!一碟兩隻蟹食極都仲有,加上蟹糕係軟糕唔係橙色硬堀堀果種,係我蟹妹至愛!除咗蟹被我食晒之外,連d配料薑片同蔥一樣超好味,清晒!
豉油皇煎海蝦
呢個係星期二晚嘅特價海鮮,88蚊有10隻海中蝦,超抵食!可以揀茄汁或者豉油皇,外殼煎得香脆沾滿豉油,平時d蝦通常係我剝完比姪仔食,今次佢搶住要自己剝,我教佢要lam埋個蝦殻d豉油先叫perfect!雖然係急凍蝦,但蝦肉厚身彈牙,不過始終都係入唔到味,差少少。
花菇鮑片炆鵝掌
成個鐵鍋滾住咁上枱,keep住熱辣辣!花菇大大粒炆得超入味,鵝掌個個都話炆得超腍,係我食果隻唔係,可能我拆完蟹先食所以凍咗。
杞子桂花糕
呢個甜品係送嘅,一個茶位送一件。桂花糕係姪女至愛,食完一件又一件。個人認為呢種用魚膠粉整嘅桂花桂係好食d嘅,入口QQ彈彈,陣陣桂花香味撲鼻,甜度適中。
題外話/補充資料: 總括嚟講,價錢係比同區茶樓稍貴少少,但有返咁上下份量,茶樓又識做送甜品,算係唔錯,可以encore!
2017-09-26
15 分鐘 (堂食)