2017-10-06
已經好多年冇去過新斗記食飯,原來幾年間新斗記開咗唔少分店。以前中秋節總會返夫家或娘家做節,今年兩家都提早做節,變相正日冇飯局。既然與老公二人都冇提早放工,又唔想大時大節放工仲要返屋企煮飯,就相約喺銅鑼灣食埋飯去維園睇綵燈晚會。上網搵銅鑼灣中式飯店,原來喺時代廣場後的智選假日酒店有新斗記分店。雖然冇訂位,不過喺中秋節想食中餐,就搭電梯上去碰碰運氣。電梯門一打開,睇見全場滿座,好多一家大細老幼,但唔見有人等位,即管問一問有冇兩位。幸好雖然即時冇位,知客叫我地稍等,應該可以安排到。等位期間,望到訂位名單,原來之後仲有十幾枱客會到,我地只好耐心等候。中秋節晚全場滿座,侍應忙得應接不暇,不過佢地都好有禮貌,說話好客氣,非常難得。等咗大概二十分鐘,終於有枱俾我地。咁耐冇食過新斗記,好想食番以前食過嘅招牌菜,餐牌都冇點睇就叫菜。糖心皮蛋酸薑糖心皮蛋就好似流心雞蛋一樣,蛋黃味道香濃槳口,蛋白亦亳無灰味。酸薑染成粉紅色,味道外觀都似日式酸薑,微甜少辣。招牌即燒乳豬嚟到新斗記必叫招牌即燒乳豬,兩人只叫上最少份量。乳豬皮肉分開,乳豬皮輕薄鬆脆,肥膏去盡,猶如食薯片一樣。乳豬肉微暖嫩滑,沒有一般的過鹹缺點,並
電梯門一打開,睇見全場滿座,好多一家大細老幼,但唔見有人等位,即管問一問有冇兩位。幸好雖然即時冇位,知客叫我地稍等,應該可以安排到。等位期間,望到訂位名單,原來之後仲有十幾枱客會到,我地只好耐心等候。中秋節晚全場滿座,侍應忙得應接不暇,不過佢地都好有禮貌,說話好客氣,非常難得。 等咗大概二十分鐘,終於有枱俾我地。咁耐冇食過新斗記,好想食番以前食過嘅招牌菜,餐牌都冇點睇就叫菜。
糖心皮蛋酸薑
糖心皮蛋就好似流心雞蛋一樣,蛋黃味道香濃槳口,蛋白亦亳無灰味。酸薑染成粉紅色,味道外觀都似日式酸薑,微甜少辣。 招牌即燒乳豬
嚟到新斗記必叫招牌即燒乳豬,兩人只叫上最少份量。乳豬皮肉分開,乳豬皮輕薄鬆脆,肥膏去盡,猶如食薯片一樣。乳豬肉微暖嫩滑,沒有一般的過鹹缺點,並且有豬肉應有的鮮味,十分驚喜。 粟米大魚塊
呢道菜最初係用石斑塊做,到咗今時今日,已經轉用普通魚塊。魚塊嫩滑彈牙度當然不及石斑,幸好魚塊新鮮炸起,熱度十足,粉槳亦不太厚,伴上甜甜的粟米薄芡,味道還可以。 生炒上肉排
老公最愛咕嚕肉,肉排肥瘦適中,入口唔會滿口肥油又有肉地,炸槳亦不太厚,十分鬆脆。伴碟的彩椒亦酸甜爽脆。 碧綠蝦籽柚皮
蝦籽柚皮製作十分花功夫,先要去除綠色皮層,再反覆渣水去柚皮本身苦澀味,完成後先可以用上湯蝦籽炆至入味。蝦籽柚皮乃懷舊菜式,高纖又環保,但入口又唔會覺得好多纖維,既腍且滑,老人家都食到。最難得係雖然此道菜功夫甚多,但取價不高,真係好抵食。 伴碟的菜心亦不遜色,煮得腍甜。
中秋夜居然仲有滾熱辣紅豆沙送,紅豆煮得起沙但未至於爛晒,中間有幾粒蓮子甜甜粉粉的,於中秋夜人月兩團圓的日子品嚐份外覺得美味。