2019-09-14 62 瀏覽
中秋佳節有客戶老世請食飯,我慶幸可以掹車邊跟去食,老世請食飯當然唔會食普通嘢,佢带我哋去位于銅鑼灣新寧道的中國太平大廈〈張生記〉食杭州菜。呢到装修環境好靓,坐得好舒服,我哋一坐低经理就為我地介绍老世訂咗嘅餸名,前菜就来左香油馬蘭頭,食落有好香嘅麻油,又有秘製嘅素鲍鱼,食落口感好好,好似真係食緊鲍鱼噉,跟住嚟杭州燻鱼,佢炸得好鬆脆,我覺得食落味道好似糖醋骨,跟住上招牌菜張生記老鸭煲,經理话呢味菜要提前幾日訂,因為煲湯要熬製4-5個鐘頭,味道非常浓郁好味,跟住嚟我最锺意嘅黑松露龍蝦,肉質新鲜好彈牙,再來杭椒目魚絲,呢味菜最啱锺意食辣嘅我,跟住來另一個招牌菜,千島湖野生特大鱼頭,條鱼仲長過我嘅手臂,鱼頭面放满红辣椒,但係食落又唔觉得辣,最后嚟多嗰两個餸,就係杭州東坡肉同埋鱼面筋豆面,食完后再嚟多两个甜品,今餐食得非常飽非常满足。

呢到装修環境好靓,坐得好舒服,

又有秘製嘅素鲍鱼,食落口感好好,好似真係食緊鲍鱼噉,

跟住嚟杭州燻鱼,佢炸得好鬆脆,我覺得食落味道好似糖醋骨,

跟住嚟我最锺意嘅黑松露龍蝦,肉質新鲜好彈牙,

再來杭椒目魚絲,呢味菜最啱锺意食辣嘅我,

最后嚟多嗰两個餸,就係杭州東坡肉同埋鱼面筋豆面,

食完后再嚟多两个甜品

今餐食得非常飽非常满足。