襯天氣咁靚又係中秋節前夕,小妹今次與「前世情人」嚟到西九藝術公園拍下拖🥳 是日早左少少收工,約左「前世情人」(其實係我老豆🤣)一齊搭地鐵再轉小巴,於搭車途中遠遠看見好耐無見既咸蛋黃掛在眼前🌇,係意外驚喜🧡🧡!!望下手錶見未夠鐘,就為咸蛋黃影幾張相、同「前世情人」自拍影下相,留下美好回憶~太陽好快就落山,再望下手錶見時間差唔多啦,就慢慢行過去今次介紹嘅餐廳《下江南》❣️《下江南》位於故宮博物館入面,入去前要先經過保安check bag呢關,突然覺得好似古裝戲入城要先檢查呢一幕😆。檢查完成後行樓梯上一層,餐廳就在眼前,店面古色古香,店內裝修更有特色,不論窗簾(🌕🌖🌗🌘🌑)、店面、內裡、餐牌上(🌙),都圍繞住明月,真係好適合中秋節前夕嚟!餐牌內介紹既主題都係以宮廷兩字做主角:宮廷主食、宮廷點心等等,而且都會有少少介紹,印象中最記得既係—宮廷點心上的棗泥麻餅係因乾隆皇帝下江南時被其香味所吸引,然而將甜品列為宮廷御用贴心之一。今次揀左兩份下江南套餐,套餐包兩份冷菜及一份主食,飲品則要加配:🔹冷菜· ➿花雕醉雞配夫妻肺片醉雞味道完美「好好食呀❣️」,夫妻肺片係牛雜,望落好似勁辣,但唔辣只帶少少麻。➿鹽

🔹冷菜·
➿花雕醉雞配夫妻肺片

➿鹽水鴨配手拍青瓜拌雲耳
鴨肉肉質正常,相比之下醉雞完勝👍🏻👍🏻手拍青瓜不過不失,正常發揮。
每碟冷菜中間都拌青瓜條,即使重口味後咬一咬青瓜條,立刻清爽😎

🔸主食·
➿火薰玉蓮鴨子飯(可配麵)
平時小妹不論飲湯、食紅豆沙、桑寄生蓮子蛋茶等,小妹係會避開唔食蓮子架,但係❣️呢碗飯既蓮子,我竟然覺得好好食🤤,蓮子好似烤過外脆內軟,而且調味岩岩好,真心推薦💕

➿酥油野雞瓜飯(可配麵)
雞肉醃得夠味,調味亦可以😌,重點係有松子仁,又係一個驚喜啦!配菜有甜椒、青瓜、茄子都好似有🤔蔬菜配雞依然好搭🤤🤤

🥤飲品·
➿酸梅湯
偏大眾口味,多甜少酸,飽飯飲啖解膩👍🏻

離開餐廳時,見到三款造型精緻、有特色又吸引既甜品包括花好月圓、香柿及玉壐,其中花好月圓可以在《皇帝多寶格下午茶套餐$488兩位用》中品嚐到,其實幾好feel,望住維港景色嘆下午茶🤤如有機會可以試吓!
下江南套餐
花雕醉雞