2023-05-02 236 瀏覽
老婆都好想食齋菜,原來都有一段時間沒有食,所以去睇下,同埋係黃埔之前開左間日本既超市,順便行下食埋野,係黃埔天地美食坊原來仲係到,上到發現都好多轉了,除了詠藜園仲係到,其他店舖都轉了好多了。在這又比我發現有間素食的店舖,價錢方面又不算太貴,同老婆入去試下。【鳳梨生炒骨】生炒骨是用了腐皮一層層包住蓮藕,做成好似有骨既效果,外皮炸得香脆,口感不錯,個醬汁掛了這個腐皮上真係好似生炒骨既感覺,雖然件生炒骨大了少許。但都值得一讚。【農家小炒皇】小炒皇材料非常豐富,有腰果、青紅椒、豆乾、四季豆等,樣樣都可以餸飯就一流,材料嫩而不生,爽口鲜美,獲氣又夠。【欖菜金粟肉鬆炒飯】個炒飯真係炒得粒粒分明,內裡有冬菇、腐皮、粟米粒等,雖然材料簡單,但口感非常乾身又不會太鹹。

鳳梨生炒骨

【鳳梨生炒骨】