2022-10-24
四寶食堂有幾間分店,👧🏻一直比佢嘅裝修吸引!今次同👦🏻喺將軍澳行街後就揀咗四寶做晚餐!店員服務態度好,坐得舒服😌,食物熱辣辣送上枱,值得一讚😉。🌟低調沙嗲金菇安格斯牛肉粉絲煲沙嗲肥牛煲基本上可以話👦🏻食中菜必點既菜式,依個沙沙嗲金菇安格斯牛肉粉絲煲比較重沙茶醬味,唔算重花生醬味,牛肉軟腍,牛味濃郁,唔會比沙嗲味道搶過風頭,粉絲亦都嗦到哂沙嗲汁👍🌟拔絲山楂汁菠蘿咕嚕西班牙黑豚肉拔絲山楂汁嘅山楂味頗突出,比以往嘅咕嚕汁甜度較高。黑豚肉份量略嫌太少,亦都偏瘦唔夠脂肪。菠蘿🍍唔係同咕嚕肉一齊炒,而係冰凍地另上,用火槍輕輕隻燒過,令菠蘿焦糖化,更甜😚。🌟金枝瑤柱蟹肉扒西蘭花叫咗咁多肉/澱粉質,緊係要叫返啲菜食👍🏻。今次見套餐有瑤柱蟹肉扒西蘭花🥦,岩曬!蟹肉🦀️同瑤柱份量極多。不過最吸引👦🏻👧🏻就係跟餐嘅燉湯!是日燉湯係五指毛桃蟲草花湯,湯睇住店員喺蒸爐攞出嚟,就咁聞就有椰子香味🥥。平時屋企人都有煲五指毛桃湯,真係好有家的感覺😍。🌟金枝瑤柱鮑魚福建炒飯福建炒飯足料多汁,蝦仁大隻爽口🦐,蛋炒飯亦都炒得粒粒分明,唔會話痴埋哂一舊一舊,加上鮮味十足既芡汁,簡直一流👍。
🌟低調沙嗲金菇安格斯牛肉粉絲煲
🌟拔絲山楂汁菠蘿咕嚕西班牙黑豚肉