海港城又有新餐廳進駐,MULAN沐蘭,主打中菜西造。用中式食材,將中式菜式加入西餐元素。Mulan Seasonal Menu $688Snack汕頭獅頭鵝肝新彊李子吐司 (估唔到中國鵝肝都可以咁出色,再配埋李子醬酸酸甜甜,好有食西餐嘅感覺)鹹蛋黃蝦滑吐司 (蝦滑用本地蝦製成,鹹蛋黃醬汁恰到好處,唔會太濃搶晒啲味道)Appetizer帶子刺身配雲南魚子醬+$38 (一定要試,用北海道帶子配雲南魚子醬,黎一個味覺嘅衝擊)Soup中山乳鸽新會陳皮湯 (非常中式嘅,陳皮帶出一點點藥膳嘅味道,好好飲)Main Courses福建黃魚配貴州酸湯機汁(黃魚首先風乾三日,令表面乾身及鎖緊入邊水份,煎起上嚟特別脆)大連雪龍3A牛腹心肉配蘿蔔 +$60 (國產3A牛有雪花,牛腹心肉質冧,連伴碟嘅蘿蔔都做得非常出色)Staple Food醉雞湯燴飯(用東北珍珠米,加入炸脆米,辣椒,出到嚟好有risotto嘅感覺)Dessert山竹雪芭.桂花 (一定要試,非常有驚喜)無花果葉芝士蛋糕 +$18 (無花果basque cheesecake,入面有無花果果肉,濃濃嘅味道👍🏻)另外我哋叫咗兩款酒:1. 寧夏星星

Mulan Seasonal Menu $688

Snack

Appetizer

Soup

Main Courses

Staple Food

Dessert
山竹雪芭.桂花 (一定要試,非常有驚喜)

另外我哋叫咗兩款酒:
1. 寧夏星星的故鄉Chardonnay
2. 寧夏停雲西湖佳人Sparkling Chardonnay
前者做得唔錯,飲唔出係中國釀製嘅酒。後者比較特別,係釀酒過程中加入龍井茶,after taste有茶嘅甘味,我個人就非常鍾意。
汕頭獅頭鵝肝新彊李子吐司 &  鹹蛋黃蝦滑吐司
帶子刺身配雲南魚子醬