2022-10-28 820 瀏覽
✿中菜香宮✿之前同朋友去香格里拉staycation,package包餐飲券就唸住試下出名嘅香宮🤤米芝蓮一星中菜館不嬲對中餐無乜特別嘅我,食完竟然意外地愛上中餐🥰首先環境同服務,香格里拉酒店都冇得彈,仲好好咁免費幫我地upgrade全海景😆入到餐廳,環境好清靜舒服,樓底都高,仲用上西式茶杯,fusion得黎又幾match,店員服務態度都超好🧑🏻‍💼今次必試嘅係黃金炸釀鮮蟹蓋,🦀成個蟹蓋都係滿滿鮮蟹肉,鮮甜又唔會腥,食得出係真嘅鮮蟹肉,回頭率爆高,鍾意食蟹而又覺得剝殼好麻煩,呢個係超岩,每一啖都係蟹肉,仲配上蟹醋,中和返蟹味,突顯蟹肉鮮甜❤️餐廳落order之前會送一杯welcoming tea:杞子菊花茶refresh下喉嚨🍵食完飯之後仲會送一棵甜品樹,上面嘅紅棗糕係令我印象最深刻,好煙靭,甜度適中👍🏻—————————享用食品總結:🦀黃金炸釀鮮蟹蓋⭐️-必食菜式,啖啖都係蟹肉,外皮脆,入面好有鮮蟹肉味,係用真蟹肉整🐤手吊淋油脆皮雞-皮脆肉滑,咬落會有雞汁流出黎,未食過咁好食嘅雞🥹🦞龍蝦湯脆米海鮮泡飯-湯有好濃龍蝦味,加上脆米,口感好特別,又脆又香,結合中西烹調食材,幾有創意🥢鮮奶芝麻卷-
✿中菜香宮✿

不嬲對中餐無乜特別嘅我,食完竟然意外地愛上中餐🥰

—————————
享用食品總結:
🦀黃金炸釀鮮蟹蓋⭐️

🐤手吊淋油脆皮雞
-皮脆肉滑,咬落會有雞汁流出黎,未食過咁好食嘅雞🥹

🦞龍蝦湯脆米海鮮泡飯

🥢鮮奶芝麻卷
-好香芝麻味,唔會好甜

🥢甜品樹(飯後送嘅甜品)
-有surprise,造型超靚,啱打卡🙈桂花糕同紅棗糕都幾好食,每樣甜品都好精緻⭐️

✿—————————
評分: