2019-03-08
約咗朋友仔們去觀塘嘆咖啡,飲咖啡之前搵啲嘢食醫下肚仔先,朋友就搵到呢間以前好出名華香雞係觀塘開返舖頭,我自己就未試過,見朋友話出名既都有興趣去試試佢!餐廳係成業街一個上一層既舖位,舖頭好大,星期六無乜人返工關係,唔算好多人。朋友同我都好鐘意食中菜,樣樣都想叫啲嚟食咁滯。最出名既華香雞梗係要嗌啦,我哋叫咗個一人份既黃飯加華香雞($45),雞味好鮮甜好滑,黃飯都好香。職員仲俾咗三隻醬我哋,有薑蓉又有辣醬。因為我同朋友都對紹興醉酒雞特別有興趣,所以都叫個例牌($90),酒味好入味,雞肉又係好滑好好食!除咗雞,魚我地都好有興趣,魚有白鱔同鱸魚揀,我地揀咗薑蔥鱸魚加黃飯($58)嚟食,魚已經切好晒一份份,魚肉好肥美,好新鮮。食咗咁多肉,都要食返啲菜嚟平衡返,我哋叫咗個濃雞汁菜心(小煲$48),啲菜好"林"好好食!朋友再叫咗個麻婆豆腐煲($78),嚟到先知原來咁大份,我地發現呢度既豆腐俾出面既麻婆豆腐大粒好多,同埋食落口麻好多,亦都惹味好多,問返職員先知原來呢個係正宗既四川做法,唔似平時食開既麻婆豆腐咁,豆腐比較散同小辣味道,的確平時食麻婆豆腐又真係唔太覺得有麻辣既感覺,而呢個就真係有感受到,我地
職員仲俾咗三隻醬我哋,有薑蓉又有辣醬。
朋友再叫咗個麻婆豆腐煲($78),嚟到先知原來咁大份,我地發現呢度既豆腐俾出面既麻婆豆腐大粒好多,同埋食落口麻好多,亦都惹味好多,問返職員先知原來呢個係正宗既四川做法,唔似平時食開既麻婆豆腐咁,豆腐比較散同小辣味道,的確平時食麻婆豆腐又真係唔太覺得有麻辣既感覺,而呢個就真係有感受到,我地幾個都好鐘意呢個餸。
野飲我地就叫咗個涷奶茶同涷好立克。