近期去完越南峴港之後, 念念不忘越南菜滋味, 尤其是魚露的鮮味和醋的酸味, 齋諗口水已流出…好在香港都有好食的越南菜啫這間越發其實我都收藏咗一排,有人話佢差咗,服務差咗,咁我要幫佢平反一下。話說我去係星期五晚6點半,入面坐滿人咁滯,點菜聲此起彼落,只有一個疑似店長的男人服侍,但佢仍然可以有條不紊地照呼到我入座。而且態度是溫和客氣的。坐在靠墻位,都不算迫,仲有空間可以放嘢。睇下餐牌,選擇都幾多。由六十幾至九十幾蚊。重點係不收加一!香茅紮肉雞絲撈檬(Grilled chicken with cold vermicelli)($70)份量不算少,有生菜絲,炸過的雞肉絲,蘿蔔絲等,好足料。店員講解話個汁落住一半先會好d。見我冇叫飲品,仲即刻俾咗杯水我。底層的檬粉有輕微的結塊,但用筷子輕夾便散返,狀態仍彈牙可口。炸過的雞絲是乾的不油,十分香口但不熱氣,撈上檬粉之後,令成個粉的口感大大提升。加上鮮味的醬味,口感十分均勻,不辣但惹味。而且落咗小小薄荷,有陣陣回甘的涼意,响炎炎夏日顯得尤其滋味食到我的小心臟好激動,發出好似中華一番的反應:好好味呀~~是近期食到最美味的越南菜,拍得住响越南食到既正宗越菜
近期去完越南峴港之後, 念念不忘越南菜滋味,
這間越發其實我都收藏咗一排,
有人話佢差咗,服務差咗,咁我要幫佢平反一下

話說我去係星期五晚6點半,入面坐滿人咁滯,
點菜聲此起彼落,只有一個疑似店長的男人服侍,
但佢仍然可以有條不紊地照呼到我入座。
而且態度是溫和客氣的
坐在靠墻位,都不算迫,仲有空間可以放嘢。
睇下餐牌,選擇都幾多。由六十幾至九十幾蚊。
重點係不收加一!

香茅紮肉雞絲撈檬

份量不算少,有生菜絲,炸過的雞肉絲,蘿蔔絲等,好足料。

底層的檬粉有輕微的結塊,但用筷子輕夾便散返,

狀態仍彈牙可口。
炸過的雞絲是乾的不油,十分香口但不熱氣,
撈上檬粉之後,令成個粉的口感大大提升。

加上鮮味的醬味,口感十分均勻,不辣但惹味。
而且落咗小小薄荷,有陣陣回甘的涼意,响炎炎夏日顯得尤其滋味
食到我的小心臟好激動,發出好似中華一番的反應:好好味呀~~

是近期食到最美味的越南菜,拍得住响越南食到既正宗越菜。
如果硬要講有咩美中不足,我會話係唔夠酸,同埋蘿蔔絲再多少少就宗美了。

總結
由入門口到出門口,都覺得好有驚喜又心滿意足。
走既時候門外開始排隊。
作為一間小店,佢做得唔錯,又好食又唔算貴,服務更加是殷勤。
可惜小妹最近戒牛肉,否則都好想試下生牛河。
下次應該會試下佢既法包。
2019-06-21
香茅紮肉雞絲撈檬