2018-06-06
1909 瀏覽
朋友話中環有間餐廳係亞洲第一女廚師開既,當然要慕名而來啦。無得book枱,只能walk in。我地七點拎位,點知店員同我地講預計要等到9點先有位,仲要係星期一唔係假日,可見其受歡迎程度。呢度d包同平時食既漢堡包有d唔同,個包有d似饅頭,有饅頭既香味甜味,但係又較一般饅頭軟熟。而且個包底部有輕微咁烘過,所以脆脆地,口感更爲豐富。我地叫左佢個signature - Pork Belly,豬腩肉好大舊,而且非常肥美,油香十足。原本以爲豬腩肉會好油膩,但係又唔會。 豬腩肉加埋d芝麻醬海鮮醬又意外地夾,食到另一種味道。另外仲叫左個Fish Tempura,個配搭無豬腩肉咁大驚喜。可能因爲西式漢堡包都有炸魚呢個配搭。但都唔差既,炸得幾好唔油膩,肉質唔會散,加埋d中式d既配料,有酸菜及香茅等,比你食到同出面不一樣既炸魚包。另外仲叫左個hidden dish - sake ice-cream。炸饅頭夾住清酒雪糕,配搭非常有趣。即叫即整,外面係鋼炸好又熱又脆既饅頭,裏面係又凍又軟既清酒雪糕,令人一試難忘,不過略顯清酒味道有點兒淡。雖然份量睇落唔大,但其實原來都幾飽。想試吓不一樣嘅漢堡包可以黎試下。