2022-04-09 57 瀏覽
疫情下,外賣相信已經成為唔少人嘅生活日常。最近就有朋友推介咗觀塘呢間「友情廚房」畀我,據說店舖嘅食物做得唔錯,足料得嚟又無味精,好有住家菜 feel。餐廳主打燉湯、小菜,另外亦有意粉、漢堡及小食等供應,一於嚟個中西合璧。點咗個精選套餐:鳳梨咕嚕肉 ($48) 同 黑椒牛肉意粉 ($50),兩大盒,份量十足。套餐配有白飯及飲品,可選即磨咖啡、香滑奶茶或盒裝檸茶等。先試下盒咕嚕肉,肉質好鬆化,肥瘦適中,特調脆漿令外層保持鬆脆及掛汁,入口酸酸甜甜,食落非常醒胃,以爽脆的雙色椒及甜美的菠蘿伴吃,口感好豐富。至於盒黑椒牛肉意粉,賣相已亦甚可喜,牛肉鮮嫩帶嚼勁,入口肉嫩多汁。意粉質感 al dente,彈牙煙韌,醬汁味道亦恰到好處,不會過濃,絕對值一嚐!。
疫情下,外賣相信已經成為唔少人嘅生活日常。

外賣自取