2024-03-06
於上環閒遊,行下文武廟以及摩羅街,完成咗半日文化歷史之旅,晚餐時間又到…輪到祭五臟廟😝路經呢間餐廳鋪面以水泥牆設計,而內裝以磚牆設計,簡潔時尚,而食物方面有好特別嘅中西fusion 菜式,好吸引🤩🥣芥蘭頭蟹肉濃湯$108香味撲鼻,飲落濃郁creamy,並帶着絲絲蟹肉,暖意入心🥢脆炸新鮮猴頭菇 蜂蜜芥末醬$118 外面炸得熱辣香脆,內裡彈牙juicy,炸得清爽唔油膩,沾上蜜味甜香嘅醬汁一齊食更加好味😋🥢西班牙脆炸魚仔 中式甜酸汁$128脆得嚟帶煙韌嘅外皮配合肉質軟腍嘅魚肉,好獨特嘅口感,中式醬汁微辣帶甜酸,濃香惹味🥘豆腐牛油果野菌白味噌意大利飯 $188意大利飯味道帶着淡淡嘅白味噌清香,飯粒有口感,配合豆腐、牛油果及野菌,口感豐富,素食必然之選🥢炸子鵪鶉 海鮮醬$328起初以為原隻要噒骨,原來已經起咗骨,仲有四大件鵪鶉肉🤩,炸粉鬆脆甘香,鵪鶉質地有啲似鴨肉或乳鴿嘅感覺,但肉質鬆軟而肉味非常濃郁;配菜豐富有雞髀菇、芥蘭苗、甘筍、洋蔥、娃娃菜及牛油味濃郁嘅黑松露薯蓉順帶一提,呢間餐廳另外一個入口响正摩羅街,所以尋寶完就即刻可以食嘢喇😝📍SOW上環荷李活道189號華冠大廈地舖
🥣芥蘭頭蟹肉濃湯$108
香味撲鼻,飲落濃郁creamy,並帶着絲絲蟹肉,暖意入心
🥢脆炸新鮮猴頭菇 蜂蜜芥末醬
🥢西班牙脆炸魚仔 中式甜酸汁$128