2016-11-03 807 瀏覽
轉左工作地點後, 係港島區開餐既機會大大提高, 今次選擇左呢間食多國菜餐廳, 試下新口味! 餐廳有兩層, 樓下係Bar區, 而樓上供客人用餐地區!二樓既用餐區面積唔太大, 場內佈置充滿玩味, 比人一種放輕鬆感覺至到八點都係Happy Hour, 酒精類飲品買一送一, 當然唔好錯過啦! 但我還是選擇呢杯Strawberry and Coconut Mojito, 醒下個胃先餐牌上提供Tapas Main and Side Dishes, 食物選擇以煎炸類為主, 可能岩送酒卦, 一於叫幾款Tapas食下先呢度既食物主要特色係以中式醬料混入去西式煮法, 好似呢款Cheese Pumpkin Cake ($58), 以中國臘肉碎代替煙肉, 食起上黎更加香, 質感有嚼口既咸臘肉配以軟腍既甜味南瓜餅, 口感同味道混合起黎相當特別!XO Mushroom ($58), 以你我雪柜應該都有一樽既XO醬炒雜菇, 味道食得出XO既香味, 面頭再灑上瑤柱絲, 但略嫌D菇妙得油左D!呢款Deep-fried Chicken Wings with Preserved Egg Yolk ($68), 超推介,
Cheese Pumpkin Cake
XO Mushroom
呢款Deep-fried Chicken Wings with Preserved Egg Yolk ($68), 超推介, 簡單黎形容即係我地食開既黃金蝦D朋友, 濃香惹味既咸蛋黃汁液舖上去炸到金黃香口既單骨鷄翼, 單骨鷄翼容易入味外, 進食時又相當方便, 一客好快比我地KO啦, 真係超好好好味呀..............................!
呢個Side Dish Tasty Fries ($48)就咁睇落去咪只係炸薯條, 最多加多少少芝士碎好未?! 有咩咁特別先? 今次個亮點就係個醬, 呢個醬係用豆辦醬混入蛋黃醬, 你無睇錯呀, 係豆辦醬呀, 味道比較偏向咸辣味, 但質感就係蛋黃醬既軟滑, 真係帶比人驚喜, 配薯條食係好味同夾既, 唔知係點諗到咁既配搭呢?! 不禁要比個"勁"字佢!
Tasty Fries
話晒係開餐, 點都要返個主菜先夠既, 呢個Red Fermented Beancurd Chicken ($228), 即係南乳鷄卷, 一客四件, 鷄肉先焗, 以鷄皮就再煎一煎香再包返件鷄肉, 肉質食落嫩滑, 而由於中間係包左D南乳, 食落口充滿佢既咸香味, 即係嫩滑版既南乳吊燒鷄; 個配菜係粟米仔, 豆腐干粒加香肉粒, 黎一個中西合壁!
呢餐中西混合煮, 食物水準相當唔錯, 又帶到驚喜感比客人, 每次上菜時, 侍應會簡單講解返個菜式既特式之處, 令我相當滿意呀!
Tasty Fries