2024-02-21 550 瀏覽
放假同朋友嚟上水行下,本來有人打算北上搵食,路經上水匯,發現原來「鋿晶館」喺呢度開咗新分店,即時轉呔,一於留港消費。餐廳由米芝蓮西餐大廚及中華料理携手合作主理,以中西融合為主題,形象嶄新。餐廳是自家製品牌,餐牌選項非常豐富,除咗一系列養生燉湯、鑊氣小炒外,仲有健康沙律、荷葉籠仔蒸飯、銷魂咖哩等供應。點咗👇黑蒜響螺燉赤肉湯,盅湯非常足料,內有一大粒完整黑蒜、瘦肉同響螺。嘗一口,湯水味道好正,帶微微甘甜,充滿著黑蒜香味,而且飲完絕對唔會覺得口渴,滋陰又潤燥。脆炸魚柳菠蘿包, 菠蘿包賣相超吸引,外皮鬆脆,麵包軟熟,食落唔膩滯。魚柳炸至香脆,肉質 Juicy 細嫩,而且夠大塊,相當厚身,配菠蘿包食一流!原條蒲田燒鰻魚蛋包飯,鰻魚原條上,無花無假,比手掌還要長,燒到表面微脆,入口啖啖肉,軟嫩彈滑又富油脂。雞蛋煎到有燶邊,食落好香口,同肥美嘅鰻魚簡值係絕配。飲品點咗杯山楂蘋果,蘋果具生津止渴、健脾益胃功效;而山楂則有利於降血脂、抗氧化之效,入口酸酸甜甜,消暑又解渴。