2017-05-28 1232 瀏覽
一場來到深水埗,原本係打算搵平野食,但又唔想食太飽,天氣又熱,想搵d濕濕地既粉麵食下。上網找左一陣,見這間越南菜評價似乎不錯,就直衝過去。由北河街入口進入街市,到2樓後會比較難找到扶手電梯再上熟食巿場,但若由桂林街入口上去則容易得多。來到3樓熟食中心,下午茶時段不太多人,我便點了招牌湯河($42)和青檸梳打(+$6),坦白説以深水埗,兼要係街市熟食中心,這價錢實在有點貴。但一心為食好野,只要係好食,我並不計較,只求物超所值!可惜最後仍有點失望,沒想像的好!招牌湯河,其實係牛肉雞絲札肉芽菜湯河,並送上指天椒和靑檸一碟,湯底不夠濃,沒有香葉,但至少無味精,牛肉雞絲嫩滑,只能説是中規中矩,勝在上枱時滾熱辣,不似坊間有d鋪頭上枱時只得微溫。值得一提是放在枱上的檬汁有好多蘿白絲,相信可能叫撈檬會更醒胃!

但一心為食好野,只要係好食,我並不計較,只求物超所值!
可惜最後仍有點失望,沒想像的好!
招牌湯河
2017-05-27