2019-02-16 215 瀏覽
喺一個風和日麗嘅中午,成班同事行行下,就行到嚟呢個商埸,然後有意無意咁,就入咗呢間韓食餐廳。見到個餐牌(應該係點餐紙先啱)上面D食物名稱,都真係幾韓國feel。全部都係韓式乜乜,或者泡菜乜乜咁。本來想食"炒辣雞配年糕",但又怕會太辣,所以問店員可否少辣,但店員話無得揀,所以無叫到,心諗唔通並非即叫即煮,而係預先煮定曬,所以無得調整辣度?不過唔緊要,"韓式烤牛肉炒粉絲"都係我嘅至愛之一,一於揀牛肉炒粉絲啦。雖然我地一行6人,但全都選擇炒粉絲或"韓式烤牛肉飯",再加一個"泡菜煎餅"試下。三樣食物嘅調味都中規中矩,無特別特出之處,當中嘅牛肉都全比較硬身,要用多少少牙力。三樣食物之中,牛肉炒粉絲質數係最差。除咗牛肉硬之外,粉絲嘅浸泡時間亦明顯唔夠。直程係半生熟,硬倔倔一餅,分都分唔開。真係想向店家反映,叫佢地再換過,無耐碟粉絲已經等咗廿幾卅分鐘先上倒枱,已經要食得好趕。試問一個打工仔嘅lunch time,又點可以容許再等多廿幾卅分鐘俾佢慢慢玩呢?所以就冒住食完會胃痛嘅危險,食咗小半碟就埋單走人。另外想建議一下,個炒粉絲嘅調味可以再濃多D。
三樣食物之中,牛肉炒粉絲質數係最差
。另外想建議一下,個炒粉絲嘅調味可以再濃多D。