2024-08-28
之前一直收藏依間餐廳,因 openrice 見好有人氣,睇相賣相都唔錯一直好想試,最近終於去到食晚飯,但可能期望太大,有點少失望。極失望招牌菜嘅「糯米炒膏蟹」 ($588)全煲糯米飯都好硬,不是指鍋底的飯焦,煲內的糯米飯好似太少水未煮熟生米嘅感覺,向職只反映只係話生糯米飯係脆脆地,我地叫佢試下佢又唔肯試,我地又唔係第一次做炒糯米飯,係未熟就未熟,乾同硬,亦唔覺得好香。蟹係肉蟹,但不太新鮮,肉好實,應是炒過火了。$588依個價錢一D都唔值,全晚最後悔叫咗依碟所謂嘅招牌菜星洲麥皮蝦 - 加大8隻($360)推介!依間好的係可以按人頭加大份量,蝦新鮮,炸得香脆,幾好。蝦多士 - 加大 8份 ($240)幾脆,蝦新鮮,但有一D油膩南非鮑魚啫啫雞 ($498)鮑魚新鮮,雞無味,不名火喉,D汁只係留於表面。中規中矩。蜜燒松阪豬 ($168)好韌,可以唔食。辣酒煮花螺 ($198)個汁只有辣味,無其他香味,個螺無味,不推介。荷香麒麟雞 ($188)雞滑,味道不錯。其他/總括神燈小炒皇,藕片炒大尾魷無乜特別,主要都係無乜火喉。全間餐廳嘅食物都欠缺火喉,唔知點解會有咁多好評,不評論,食物唔係難食,
極失望招牌菜嘅「糯米炒膏蟹」 ($588)
星洲麥皮蝦 - 加大8隻($360)推介!
依間好的係可以按人頭加大份量,蝦新鮮,炸得香脆,幾好。
蝦多士 - 加大 8份 ($240)
幾脆,蝦新鮮,但有一D油膩
南非鮑魚啫啫雞 ($498)
鮑魚新鮮,雞無味,不名火喉,D汁只係留於表面。中規中矩。
蜜燒松阪豬 ($168)
好韌,可以唔食。
辣酒煮花螺 ($198)
個汁只有辣味,無其他香味,個螺無味,不推介。
荷香麒麟雞 ($188)
雞滑,味道不錯。
其他/總括
神燈小炒皇,藕片炒大尾魷無乜特別,主要都係無乜火喉。全間餐廳嘅食物都欠缺火喉,唔知點解會有咁多好評,不評論,食物唔係難食,賣相係好,但味道只係中規中矩,價錢比同行偏貴。餐廳環境有D焗,冷氣不足,環境氛暗嘈吵,比茶樓仲嘈一萬倍。
今次之後,會從我 openrice嘅收藏除名。