2008-06-09
琴日去朋友屯門新居housewarming,打八圈之後去屯門市中心食飯。本來朋友大力推介上海婆婆,但去到一攞飛竟然要等300幾張!最後去另一上海菜館流金歲月試試。一入到去裝修OK,都好坐,只係太多人好迫。待應不斷推銷四人或六人套餐,有翅,但其他餸都係好普通貨式,比我地之後散叫仲普通。5個人叫左:1. 酸辣湯(例):分埋俾你先上枱,有六碗。味道幾酸又幾辣,唔係幾好飲,飲得多怕食唔到其他味道2. 小籠包:皮厚,包頂會食到少少粉,只係入面o既湯汁幾濃,搶返少少分數3. 醉雞:酒味同咸味都夠,雞都算嫩4. 水晶肉:湯膏夠濃,豬肉咸味適中,少食多滋味o既小食5. 韮黃鱔糊:分量適中,鱔糊較淡,同韮黃一齊食只係食到口感食唔到鱔味6. 肉絲炒麵:汁同麵分開上,麵保持到扑扑脆,亦唔係太油。肉絲芡幾杰,味道同茶餐廳冇咩分別,只係冇咁油7. 雪菜肉絲炒年糕:普普通通冇驚喜總括黎講食物唔差又唔係特別好,服務又係普普通通有同冇都冇咩分別,反而朋友話上海婆婆o既小籠包超正,下次一定要去試下!
5個人叫左:
3. 醉雞:酒味同咸味都夠,雞都算嫩