2014-04-29 4042 瀏覽
同同事慶祝生日,揀左呢間酒樓,好彩之前訂左位,我黎到時見到門口坐滿人等位,佢已分左兩層,但都full,同埋打電話個陣,佢話book左都要等多陣先入得,應該幾出名下。我地被安排坐一樓,都算闊落,同埋冷氣夠,環境不錯了!因為一行11人,所以叫左好多野食,我逐碟逐碟講啦。首先係梅菜扣肉,佢舊豬肉好lum好入味,油脂分佈平均,唔會得舊肥豬肉,送飯確實一流,但最衰無試佢d梅菜。佢個霸王雞超好食同埋好大碟,雞肉好嫩滑,佢d薑蔥唔同一般咁油浸,切哂粒俾人點黎食,佢係切絲舖上面,咁樣就容易夾到黎食,同埋無油,食落唔會成口油。個菜就普通腐乳炒通菜。春卷配豬大腸,我覺得個春卷唔多掂,皮好厚(就算脆),入面配既係菇,但個味好怪,總之唔好食....個豬大腸ok,但略嫌佢炸得太耐,有d硬!個蒜片牛柳粒好食,因為好lum又入味,但普通貨式,無咩好講。靈芝菇炒煙鴨胸,我覺得d味同牛柳粒差唔多,我估都係一樣既秘製照燒汁,不過唔同既係個煙鴨胸超硬,差d 扯爛我d牙!個酸甜豬扒好食,唔太酸唔太甜,味道剛剛好,豬扒夠lum!紅燒豆腐我覺得一般,因為我覺得d豆腐頗硬,個汁又唔夠味,好淡!炸白飯魚(唔係椒鹽,係點喼汁),個魚本
個酸甜豬扒好食,唔太酸唔太甜,味道剛剛好,豬扒夠lum!
炸白飯魚(唔係椒鹽,係點喼汁),個魚本身無醃咁,所以要點汁先得,但條魚都幾粗下(所以多肉),拉返d分啦!
最後係荳芽炒鱔片,我覺得好食啊,有鑊氣,鱔片又夠味,但好少鱔片!唔夠喉...
整體係65分啦!我覺得唔值要排長龍囉!
2014-04-25
慶祝紀念