2017-01-05
爸爸生日,全家去左銅鑼灣法國菜餐廳Le Marron食慶生飯,地點都方便地鐵站一出就搵到,呢到暗暗既燈光,高雅既裝修,每張枱既餐具都擺設得整整齊齊,氣氛浪漫又舒服,服務亦相當好!首先上既龍頭湯,以龍蝦頭淆製,濃郁既龍蝦味,鹹度適中帶有鮮味,真係值得一讚!Steak Tartare with Melba Toast,除左睇落擺放得靚靚之外,食落口多士又夠薄又夠脆口,配埋軟滑Tartare加埋少少伴碟既蔬菜,洋蔥一齊食更加口感豐富!香煎帶子配無花果香茹沙律,帶子煎得岩岩好香,又大又好味,伴碟既新鮮無花果好甜,新鮮沙律菜配埋沙律醬汁,真係又好味又開胃!到左大家都鍾意食既鵝肝,鵝肝煎得岩岩好外脆內又夠熱,下面再放左一塊熱熱既蘋果,清甜蘋果同鵝肝一齊食可以減少油膩感覺,好特別食落味道都好配!最後配埋杯soft drink,完結今晚美味豐富既一餐!
首先上既龍頭湯,以龍蝦頭淆製,濃郁既龍蝦味,鹹度適中帶有鮮味,真係值得一讚! Steak Tartare with Melba Toast,除左睇落擺放得靚靚之外,食落口多士又夠薄又夠脆口,配埋軟滑Tartare加埋少少伴碟既蔬菜,洋蔥一齊食更加口感豐富! 香煎帶子配無花果香茹沙律,帶子煎得岩岩好香,又大又好味,伴碟既新鮮無花果好甜,新鮮沙律菜配埋沙律醬汁,真係又好味又開胃! 到左大家都鍾意食既鵝肝,鵝肝煎得岩岩好外脆內又夠熱,下面再放左一塊熱熱既蘋果,清甜蘋果同鵝肝一齊食可以減少油膩感覺,好特別食落味道都好配! 最後配埋杯soft drink,完結今晚美味豐富既一餐!