2021-03-08 1378 瀏覽
Monday Blues,不過今日我放假,哈哈!放假黎左呢一間單字一個豐既日式餐廳食餐好。餐廳位於尖咀一條好静既街,裝修非常之日式壽司bar,有張大大壽司枱,客人圍住師傅工作空間坐,每兩個位用易拉架同膠板隔住,可以睇住師傅手握壽司。座位唔多,一定先訂位好d。Lunch Menu 有七款定食選擇,分別有omakase壽司,日替定食,和牛或豚肉壽喜燒,豚肉生薑燒同燒魚等,定食包前菜,茶碗蒸,吸物,咖啡或甜品,價錢由$280到$980,視乎選擇,另收加一。今次係我第一次黎,決定叫個穗日替定食黎試下先。師傅同菜單都講明所有菜式均以日本直送白神山水烹調。茶碗蒸及前菜(跟餐)前菜係凍玉子卷中間釀左明太子,上面再加d白蘿蔔溶,係我第一次食玉子卷做前菜。通常我最鍾意食熱辣辣既玉子,凍既真係少食,因為好難好食。呢個玉子卷大小啱啱好一口食哂,凍凍哋又有白蘿蔔香同微微明太子咸香,好refreshing。茶碗蒸蒸蛋好滑,明顯冇落鹽,我鍾意,面頭一舊新鮮脆冬菇,下底居然有一舊少見既白魚,都算唔鞋口。穗日替定食 $450+10%穗日替定食用一個好靚既盒上枱,一打開我個心就嘩左一聲。好靚!菜單寫明包三款刺身同燒物

茶碗蒸及前菜

茶碗蒸及前菜(跟餐)

前菜

茶碗蒸

穗日替定食 $450+10%

穗日替定食

菜單寫明包三款刺身同燒物 ,但係原來刺身係好多款。師傅每樣食物都向我介紹下,又建議順時針方向食刺身。我真係好少第二樣刺身就食拖羅。
立魚

立魚三塊,超新鮮絕對唔會雪過龍,質地實在。
拖羅

拖羅兩塊,完全冇筋,入口即溶,油花四溢。
帶子, 螢光魷魚, 三文魚籽

帶子一大塊切開兩邊,新鮮厚切,非常鮮甜,啖啖肉。螢光魷魚兩件,爽脆超重海水味。三文魚籽咸香,送白飯一流。
赤身

赤身兩大舊三角形厚切,新鮮啖啖肉,上面灑上d細櫻花增添香味,好特別。
蟹肉,海膽

海膽兩片,超creamy同鮮甜,完全唔腥。蟹肉有蟹味,好過好多地方,如果可以全去哂殼就仲正。
穗日替定食

燒物係燒銀鱈魚,雖然份量唔多而且我攤到凍哂先食,但係都食到肉質實在,味道微甜,仲配有沙律醬。建議大家趁暖食先,唔好好似我咁食哂刺身先。白飯係熱既,雖然唔係滿碗但係原來個碗好深。我好鍾意佢粒粒都係漲卜卜,好有咬口!
Wasabi, 柚子蘿蔔, 酸薑

服務員又同我介紹返漬物係咩。漬物有三塊爽脆酸甜柚子蘿蔔,真係好好味。酸薑係較濕同甜個隻。 Wasabi係生磨,送刺身好好味。
麵豉湯

吸物係麵豉湯, 有兩舊豆腐同好多昆布,熱度同咸度適中。值得一提係個湯碗超靚。
麵豉湯

可以揀咖啡或者焦糖燉蛋芝士蛋糕。雖然已經好飽,我呢個甜魔梗係揀甜品啦!原本仲以為係焦糖燉蛋味既芝士蛋糕,點知原來係凍芝士蛋糕上面將個頂燒到熱熱地變焦糖面,下面芝士好軟滑濃厚,底層仲有厚厚既餅底,加添口感。呢個跟餐甜品好唔普通,明顯餐廳誠意十足。
焦糖燉蛋芝士蛋糕

服務態度極好,服務員會主動介紹食物,加添熱玄米茶及時,照顧周到。座位舒適,略嫌冷氣太凍,可能我著得太單薄。整體而言,今餐所有刺身質素都極高,唔怪得定價唔低,偶然食一餐荷包唔太傷,個人都開心d。無論味覺,視覺同感覺都大大滿足,好正既一餐高級日式料理。
2021-03-08
前菜