2016-06-06
九龍城俾人既感覺都係食泰國菜,但呢度既美食又豈止於一種菜色,就等我帶大家跳出泰國,去到巴蜀啦!門面充滿中式感大量燒物選擇,有肉有菜有海鮮食串燒點少得配上一口凍飲,呢度有無糖烏龍茶,岩晒我呢種唔鐘意飲甜野既人招牌城寨銀針粉 ($35)唔知大家仲記唔記得九龍城寨呢個地方?當年位於九龍城的一處三不管,唔知呢味銀針粉係當年係咪風靡一時呢?此銀針粉感覺懷舊,湯底無咩味精,配上肉碎冬菇,而家唔係度度食到 食銀針粉時可配上辣菜莆,更添滋味招牌六寶麵($33)$33有六樣餸去邊度搵,全部大大件,有紅腸、豬皮、魚蛋、豬紅、蘿蔔、菜,份量十足,好抵食蜜汁燒風鱔 ($45)鱔十分之厚,一口咬落去好彈牙,皮脆肉嫩,夠晒口感燒安格斯小排牛粒($42)牛粒上既孜然粉好香,牛粒好淋,燒得岩岩好,一d都唔乾芝士牛油西蘭花($38)食咁多肉都要食下菜中和一下既,用上大量芝士同西蘭花一齊焗,芝士控岩晒燒紐西蘭羊架($48)呢個好抵食,$48有3件羊架,仲要又係燒得好好,肉質鮮嫩多汁,強烈推介燒雞腎串($28)最鐘意食燒雞腎,又彈牙又香,孜然粉又再次畫龍點晴食左咁多野都係$300唔洗,質素又好,今次呢間新野無試錯
唔知大家仲記唔記得九龍城寨呢個地方?當年位於九龍城的一處三不管,唔知呢味銀針粉係當年係咪風靡一時呢?此銀針粉感覺懷舊,湯底無咩味精,配上肉碎冬菇,而家唔係度度食到 食銀針粉時可配上辣菜莆,更添滋味 招牌六寶麵($33)
$33有六樣餸去邊度搵,全部大大件,有紅腸、豬皮、魚蛋、豬紅、蘿蔔、菜,份量十足,好抵食 蜜汁燒風鱔 ($45)
鱔十分之厚,一口咬落去好彈牙,皮脆肉嫩,夠晒口感 燒安格斯小排牛粒($42)
牛粒上既孜然粉好香,牛粒好淋,燒得岩岩好,一d都唔乾 芝士牛油西蘭花($38)
食咁多肉都要食下菜中和一下既,用上大量芝士同西蘭花一齊焗,芝士控岩晒 燒紐西蘭羊架($48)
呢個好抵食,$48有3件羊架,仲要又係燒得好好,肉質鮮嫩多汁,強烈推介 燒雞腎串($28)
最鐘意食燒雞腎,又彈牙又香,孜然粉又再次畫龍點晴 食左咁多野都係$300唔洗,質素又好,今次呢間新野無試錯