2017-08-21
今日因為做嘢關係,來到鰂鱼涌,天氣咁熱,梗係飲係啤啤食下串燒,爽下~一入門,適應即刻上前招待,推薦近期熱門,就係108蚊可以任飲三款清酒,清酒粉可以來呢度試下,好抵。不過我唔飲清酒,選左門神手工啤酒,侍應好熱情咁逐個解釋,邊隻啤酒帶果味,邊隻係小麥味,認真盡責。來到嘢食啦,首先大推明太子雞翼,雞皮燒到略脆,咬落去,滿滿的都係明太子,勁多汁,好新鮮同雞肉配合埋一起,香口滑嫩,鮮甜得來又唔鹹。正~另外煙肉番茄,煙肉包住車里茄,燒到脆一脆,一口咬落去,熱辣辣番茄即刻爆醬,同煙肉勁夾。再來燒白鱔,魚皮脆魚肉彈,咬落口好爽身,簡單調味可以令你完全食到鱔鮮味。呢三款真係必點~三款點夠皮,繼續燒雞腎,唔同其他店,呢度用牛油燒,等雞腎燒起唔太乾身,入口爽脆更食到牛油香。燒豚面,即係豬既面肉啦,肥瘦適中,入來松化,表面小小脆。唔錯唔錯~再繼續燒海鮮,叫左個燒爽口墨魚嘴,同燒大蝦,兩個都好甜,大蝦更有蝦膏,咬埋個蝦頭,膏味濃郁呀。一定要新鮮既蝦先食到呢個味道。還有多春魚,烤到脆bobo,唔鹹。送啤酒一流。最後來多個翠玉瓜先~瓜嫩多汁,燒完既瓜帶小小甜,好食!可能做完成日嘢,居然唔飽,哈哈。再加個龍蝦汁大蝦
最後來多個翠玉瓜先~瓜嫩多汁,燒完既瓜帶小小甜,好食!
可能做完成日嘢,居然唔飽,哈哈。再加個龍蝦汁大蝦扁意粉,兩粒大蝦真係好大下,有手掌咁大,勁爽口d蝦肉。個意粉汁就食唔太到龍蝦味,但喺好濃芝士味,配上新鮮洋蔥同蘑菇,味道都OK。
食埋個意粉,終於飽飽了。轉個場繼續飲,睇下啵先~
下次再來燒過~