2017-07-09 296 瀏覽
天氣越來越熱冇乜胃口,真係唔知食咩先好,諗起朋友介紹一間日本串燒餐廳,顧名思義每件都份量細細,唔使擔心無胃口食唔落!來到餐廳門口已經感受到果種日本風。呢度係用open kitchen,可以見到廚師嘅廚藝。餐牌將每種肉類同埋蔬菜已經分門別類,好易睇。除咗串燒之外,驚唔夠飽的話仲會有主食。一坐低已經每人有一份蔬菜條,甘筍,西芹同椰菜都十分爽脆多汁!而且亦都好甜。我哋諗住開開胃口,所以叫咗一個沙律!櫻花蝦沙律蔬菜好鮮甜,櫻花蝦鮮味十足而且好脆!醬汁要咗芝麻醬汁,好有麻香!不過略嫌沙律醬多左小小,如果唔係就perfect!! 另外仲要左燒粟米,每一粒粟米都好飽滿多汁!芝士翠玉瓜同埋燒牛肋骨肉,兩者都充滿焦香!牛肋肉牛味濃郁,一d都唔韌!燒雞軟骨好香脆,廚師用海鹽調味,另外燒豆腐外脆內軟,日本醬汁令豆腐更加惹味。仲有燒海鮮選擇,我哋要咗個燒翡翠螺,同豆腐一樣用日本醬油燒過,螺肉爽甜又大粒。豬肉蘆筍卷多汁,薄薄嘅豬肉包住香甜蘆筍,層次感豐富。燒雞翼係我每次必點嘅串燒,皮燒得好香脆,將皮下脂肪迫晒出嚟!最後到上湯稻庭烏冬,湯底好清好甜,烏冬好滑好香,配有大量紫菜同芝麻!起初真係無乜胃口,不過呢度嘢食

來到餐廳門口已經感受到果種日本風。

呢度係用open kitchen,可以見到廚師嘅廚藝。

另外仲要左燒粟米,每一粒粟米都好飽滿多汁!

起初真係無乜胃口,不過呢度嘢食好惹味,我哋越食越多!最後尾同朋友兩個又係捧住個肚返屋企。