2023-06-15
今日朋友帶我嚟到黃埔天地附近,佢話有一間串燒好好食,雖然唔係好多人知道,亦都唔出名,但係啲美食嘅質素確實係好高分!再加上有我好鍾意食嘅聖子!鋪頭嘅裝修行簡約工業風格,鋪頭雖然唔大但座位都足夠,配上日式嘅裝飾燈顯得更加有藝術感!望住個食物嘅目錄一個好多嘅串燒都好想食!就先叫咗個串燒香川燒辛辣韮菜條,醬汁燒烤粉嘅味道完全滲透曬落每一條韭菜!再加上辣辣甜甜!另外韭菜質地亦都燒得容易消化,容易咀嚼,重點係真係燒到好香,食哂成串都覺得唔夠喉!之後再叫咗個串燒豆卜,豆卜充滿醬汁,燒得香香脆脆!再配上少量嘅調味粉!口感令人難忘!之後再叫咗個串燒厚身一口午餐肉,配上適當嘅辣粉!顯得午餐肉更香濃外皮煎得脆香!內裏肉質幼嫩,口感非常正!呢個串燒雖然冇汁醬但係味道亦都非常出眾!之後再叫咗個串燒蒜蓉聖子!蟶子分量一啲都唔細!另外配上蒜蓉粉無比!粉絲分量好足!蟶子咬落去充滿水分唔會好乾!食落去亦都唔會燒得太過火啱啱好!最後叫咗個王老吉中和下串燒嘅飽肚感同埋熱氣感覺!甜品就選擇咗麥芽餅配上串燒綿花糖,兩者夾埋一齊甜度啱啱好!再加上棉花糖入口即溶感覺非常刺激!口內現在溶化嘅感覺亦都好難忘!係紅磡黃埔必嘉街,餐廳名叫
之後再叫咗個串燒蒜蓉聖子!蟶子分量一啲都唔細!另外配上蒜蓉粉無比!粉絲分量好足!蟶子咬落去充滿水分唔會好乾!食落去亦都唔會燒得太過火啱啱好!最後叫咗個王老吉中和下串燒嘅飽肚感同埋熱氣感覺!甜品就選擇咗麥芽餅配上串燒綿花糖,兩者夾埋一齊甜度啱啱好!再加上棉花糖入口即溶感覺非常刺激!口內現在溶化嘅感覺亦都好難忘!係紅磡黃埔必嘉街,餐廳名叫串門子!快啲去試啦!