2022-08-05 744 瀏覽
之前係Dining City Restaurant week 見到呢間我一直好想試既居酒屋有參與,唔洗講即刻訂位約埋朋友去食居酒屋位於鰂魚涌K11 Atelier, C出口一出直行就到,居酒屋細細間的,座位唔多,中間有張好大既bar枱,師傅就係係度即整,但入面一d油煙味都無,環境舒適越後櫻大吟釀居酒屋開返支sake就最好不過,同今晚既美食絕配炭燒野菜沙律茄子、椒、南瓜等等既野菜燒過後無左個陣菜腥味,味道更清甜,加左一粒粒相信係Feta Chesse, 味道變得更有層次,前菜已經令人食指大動海膽多士好精繳既擺碟,鮮甜既海膽,薄薄既魷魚,脆脆既酸種多士,再加埋紫蘇花用紫菜包住食,味道同口感又豐富又有層次雞肉丸子、蛋黃醬雞肉丸子就係平時居酒屋必點既雞肉棒,火喉拿捏得岩岩好,香脆得黎仲保存到肉汁,下面既醬汁分別係荷蘭汁同燒雞汁,味道好夾,忍唔住連個汁都食埋溏心蛋、豚肉呢個波波串燒原來係豚肉片包住左隻溏心蛋,豚肉燒至脆身,再一啖咬落去,d蛋黃就流晒出黎,會有少少論盡,但好特別雞頸、手指橘、海鹽雞頸平時好少食,師傅就將平時被界定位無用既食材,加上海鹽、蔥花,燒至香脆,再配以手指橘呈現卑客人,手指橘

越後櫻大吟釀
居酒屋開返支sake就最好不過,同今晚既美食絕配

炭燒野菜沙律

溏心蛋、豚肉

雞頸、手指橘、海鹽
雞頸平時好少食,師傅就將平時被界定位無用既食材,加上海鹽、蔥花,燒至香脆,再配以手指橘呈現卑客人,手指橘我一次接觸,酸酸既味道好refreshing同雞頸好夾

牛肋肉燒至3成熟,外層焦脆,入面鮮嫩腍身,肉味濃郁,好食

卡邦尼烏冬
烏冬煙韌有口感,上面放左隻水煮蛋,篤穿後蛋黃流晒落去烏冬,配以卡邦尼醬,味道非常濃郁又creamy,但最尾食呢度菜真係有點太滯了

燒菠蘿伴椰子雪糕
燒過菠蘿酸酸甜甜好juicy,加了一層用火槍炙燒過既蛋白霜,口感香甜軟滑,椰子雪糕同菠蘿永遠都係咁夾,再伴以花生碎,真係為呢個咁豐富既Restaurant week menu作一個完美既總結