2017-05-24
今日約左去朋友屋企同佢小朋友玩,但無奈岩岩收工既我肚餓到不得了,所以就俾朋友帶左去佢屋企附近食車仔麵,佢老公話呢間新開,食過佢地既串燒,好好味仲好抵食,肚餓既我緊係要去試下自制XO醬,撈麵配佢一流自選兩餸麵$23幼麵+清甜蘿白+魷魚(腩汁,小辣):食車仔麵最鐘意叫幼麵,貪佢彈牙同掛到麵汁,小辣都幾辣,可惜蓋左腩汁味,蘿白甜而無渣,魷魚非常入味,有嚼勁.鹵水撈丁加$2+柱候牛腩+炸魚片頭:朋友叫左撈丁,用上鹵水別有一番風味,鹵水味香而帶點微甜,配上熟軟入味既柱候牛腩,嫩中帶少少牛筋,更添咬勁,炸魚片頭脆而不膩,比傳統魚蛋更香口彈牙.黑椒豬頸肉(小辣)$14:豬頸肉肉質肥瘦適中,嫩滑得黎帶點爽口,食落一d都唔膩,灑上少許黑椒同樣惹味.黑椒牛柳粒(小辣)$22:牛柳粒唔會燒到太乾太老,一啖一粒,軟腍,牛味香濃, 燒得牛脂溶化更添香口.雞翼(小辣)$16:外皮燒到有點脆,就非常嫩滑,朋友和我一食就覺得味道有d似土匪雞翼.紅油抽手$22:醬汁有微微既麻香帶點黑醋味道,粉皮雖簿但包住既菜肉餡比較少而唔太新鮮,感覺一般,還是串燒做得比較出色..凍檸荼加$8:最後當然唔少得叫返杯凍檸茶黎飲下,解下渴.
自制XO醬,撈麵配佢一流
凍檸荼加$8:最後當然唔少得叫返杯凍檸茶黎飲下,解下渴..