2022-06-18
平時見開Lucullus都只系賣朱古力、蛋糕,居然荔枝角D2 Place地舖就有間主打朱古力同牛角酥waffles的一間Cafe。店面細細,只得眼見8-10個位,我同朋友去到都去左拎位,結果等了半小時先入到去。勝在近D2 Place,等的時間都用黎行街,都冇浪費到時間。 店員安排我地坐bar台位置,可以近距離欣賞店員們沖咖啡的一刻,加上聞到濃濃的咖啡味,好治癒! ⦁Dirty $35每次睇住咖啡同牛奶慢慢融埋一齊都好治癒,整體味道唔差。 ⦁S.O.C.(凍/熱)$55咁熱既天氣梗係揀凍啦!SOC選用了72%馬達加斯加的朱古力加埋鮮奶去沖,朱古力味超濃仲有少少果酸味,最上層鋪了一定厚度的cream同黑朱古力醉,口感綿滑香醇。尼杯做得招牌的確唔錯。 ⦁ Chocolate Tart $48要好用力切既一個朱古力撻,用的朱古力是來自泰國,可可濃度較濃,還帶點熱帶水果的香氣。撻皮酥脆,而朱古力部份好creamy,唔會過分的甜,略帶點苦。可能我揀了一大個撻,食完有點膩。如果同我一樣怕膩,可以選Cacao Origin Flight,一次過試4款朱古力甜品,其中一款就是我今次食的
⦁Dirty $35
每次睇住咖啡同牛奶慢慢融埋一齊都好治癒,整體味道唔差。
⦁S.O.C.(凍/熱)$55
⦁ Chocolate Tart $48
要好用力切既一個朱古力撻,用的朱古力是來自泰國,可可濃度較濃,還帶點熱帶水果的香氣。撻皮酥脆,而朱古力部份好creamy,唔會過分的甜,略帶點苦。可能我揀了一大個撻,食完有點膩。如果同我一樣怕膩,可以選Cacao Origin Flight,一次過試4款朱古力甜品,其中一款就是我今次食的一款。
⦁Cacao酥皮窩夫 $88
牛角窩夫好香好酥脆,配上朱古力醬,好夾。