泰瀾鑊係北角匯三期,主打特色泰國菜!次次經過都見到好多人排隊,今次終於帶到朋友嚟一齊食泰國菜啦,望到個Menu都已經見到好多嘢食好吸引!一開始我哋就叫咗呢一個「酸辣凍鮑魚」,冷盤小食好吸引,同鮑魚煙煙韌韌再加上酸辣嘅獨特味道好開胃!「泰式蟹肉炒飯」炒飯炒到好乾身,粒粒金黃色好吸引,上面仲要鋪咗滿滿嘅蟹肉,每一啖都食到蟹肉真係好幸福啊。「香葉爆炸軟殼蟹」賣相最吸引我嘅一定係呢一個軟殼蟹,非常之香脆,再加咗好多香草、芽菜等等嘅配料,口感非常豐富!「蒜蓉炒雜菜」,一盤裡頭有齊芥蘭、西蘭同埋紅蘿蔔等多款食材,每一樣都喺新鮮翠綠,令人食指大動😍。嗰對蒜蓉既香味,加上菜心既微甜,形成一種好難形容既美妙口感。中間夾雜咗紅蘿蔔嘅甜味,即刻提升咗全盤嘅風味,簡直係神來之筆!😋飲食方面,最大嘅享受唔係器皿有幾靚或者環境有幾好,而係食物本身帶嚟嘅喜悅。😊更何況,見到呢款蒜蓉炒雜菜,你唔單止可以食到健康,仲可以食得開心、食得滿足。食一口之後,真係留有餘香,久久難以忘懷。☺️下次再去嗰間餐廳,我一定會再次點呢款蒜蓉炒雜菜!🤗