2017-12-10
一向鐘意食蟹既我,今次同朋友一齊黎到呢度食避風塘蟹~~ 見到呢間小菜價錢公道,又有唔同款既蟹食,就黎到呢度啦。因為夜收工,又避免太多人,所以都專登簡左星期三黎食,果然可以即時入座呢~ 太好了~門口寫住左營業時間,同埋一d介紹。入到去,座位好闊落,好好坐。打開menu,即刻比佢menu上面既蟹吸引左,最後我地叫左避風塘蟹,同埋幾款小菜。首先係呢個乾煎豬仔骨,一上到黎已經覺得好香,襯佢熱辣辣既時候食,真係超好食。佢既豬仔骨本身好夠淋身,加上佢調配既汁好夠入味,所以勁香口,真係會好忍唔住一食再食。之後上黎既係 蟹肉扒西蘭花,係一道比較清淡健康既菜,咁就唔會感覺成口都好濃~ 有d清清既味道調節番~上面除左蟹肉之外仲有蛋白絲,咬落去清甜多汁,一路食會有蟹肉既味道淡淡出現,幾特別。之後係呢個,都係超有驚喜既藥膳米酒雞,上黎既時候係望住佢滾緊,即係即滾即上。首先試左啖湯,係超、好、飲!一黎係好有藥膳感覺 + 雞湯味濃 + 米酒既味道係後面慢慢滲出黎,每一樣味道都唔馬虎,唔會覺得無左其中一樣、或者三樣唔平衡。之後再去食湯料,佢有好吸湯既'豆pok',一咬落去,d湯汁流晒出黎,好滿足!雖然係主打蟹為主既
見到呢間小菜價錢公道,又有唔同款既蟹食,就黎到呢度啦。
因為夜收工,又避免太多人,所以都專登簡左星期三黎食,
果然可以即時入座呢~ 太好了~
門口寫住左營業時間,同埋一d介紹。
入到去,座位好闊落,好好坐。
打開menu,即刻比佢menu上面既蟹吸引左,
最後我地叫左避風塘蟹,同埋幾款小菜。
首先係呢個乾煎豬仔骨,一上到黎已經覺得好香,
襯佢熱辣辣既時候食,真係超好食。
佢既豬仔骨本身好夠淋身,加上佢調配既汁好夠入味,
所以勁香口,真係會好忍唔住一食再食。
之後上黎既係 蟹肉扒西蘭花,係一道比較清淡健康既菜,
咁就唔會感覺成口都好濃~ 有d清清既味道調節番~
上面除左蟹肉之外仲有蛋白絲,
咬落去清甜多汁,一路食會有蟹肉既味道淡淡出現,幾特別。
之後係呢個,都係超有驚喜既藥膳米酒雞,
上黎既時候係望住佢滾緊,即係即滾即上。
首先試左啖湯,係超、好、飲!
每一樣味道都唔馬虎,唔會覺得無左其中一樣、或者三樣唔平衡。
之後再去食湯料,
雖然係主打蟹為主既餐廳,但佢既小菜真係一d都唔馬虎,
樣樣都好出色呢。
之後係蒜香凍螺。
平時出面食螺多數係辣酒煮螺咁食,辣味會覆蓋左螺本身既味,
但呢個真係好好食,佢用蒜同汁既煮,然後冷食,
螺肉本身已經係超甜~ 仲要加上佢既汁,令到佢好甜、好好食,
一路打字已經一路吞緊口水,勁想再食!!
鐘意螺既一定要試呢個。
呢度有段小插曲,就係因為想飲茶,
拎起茶壺既時候唔小心打翻左佢地用黎食螺既牙籤筒,勁唔好意思。
不過佢地服務態度真係好好,唔會黑面、仲好快咁清理左,值得一讚!
呢個係涼拌三鮮,配芝麻醬,佢有青瓜、蕃茄同皮蛋。
芝麻醬加落去我真係好鐘意,尤其係皮蛋同蕃茄XD 好味
食左咁多小菜,樣樣都咁正,之後就到真正既主角出場啦~
佢就係避風塘蟹~ 我地係簡左微微微微微辣既XD 因為本身都怕太辣。
有好大堆既炸蒜放上去隻蟹上面,好脆好香口。
蟹既部份拆成左身、蟹腳同蟹鉗,配上炸蒜同辣椒好香口!
最值得一提係每隻蟹個兩隻大大鉗,超厚肉,
真係咬落去啖啖肉呢~~~~。
食左咁多野之後其實都飽了,但呢個真係好得意,所以都係不停食食食的。
呢個係避風塘炒米粉,佢d米粉好幼身得黎唔痴,
咬落去唔知點解就好似食棉花糖既感覺,好鬆軟。
望落顏色好重,但味道唔算話好濃,可以用岩岩好黎形容。
最後上多幅湯料既圖~我狂添黎飲XDD
總結:
好少可覺得一間餐廳每道菜都好好食,今餐真係捧住個肚出門口,好滿足呢!
值得推介!
題外話/補充資料:
茶錢每位$5 (晚餐)