2024-10-02
-丼燃食堂-📍旺角.餐廳鋪面唔大,座位佈局唔會太逼夾。無論天花,餐具等都有好特別嘅裝飾,枱墊、玻璃杯、筷子套等好有設計感。.有預先Set好嘅丼飯,亦都可以自選食材,選擇非常之多。.九公丼($178)有選擇困難症嘅我選擇咗九公丼,有足足九款唔同嘅食材,啱晒貪心嘅我。賣相已經好吸引,海膽、三文魚、三文魚籽、牡丹蝦、蟹肉、時令魚、帶子及拖羅蓉,配埋開胃又唔太酸的壽司薑。.海膽好新鮮,特別鍾意帶子,夠晒厚身,味道濃郁,而其他嘅刺身都好肥美。.賽高海鮮丼($168)而男朋友就點左有三文魚、三文魚腩、時令魚(吞拿魚)、蟹肉、蟹鉗、海膽、蟹籽的賽高海鮮丼。.三文魚及吞拿魚望上去好似唔太有光澤,但食落又估唔到都好鮮味。.金龍卷($68)超IGable嘅一道卷物。上菜前會先喺碟邊點起火焰,未食已經有視覺上嘅享受。金龍卷雙層放了炸鰻魚,而裏面包住嘅竟然係炸番薯,香脆嘅口感加上鹹甜嘅配搭,意想不到嘅好食。.
📍旺角
有預先Set好嘅丼飯,亦都可以自選食材,選擇非常之多。
九公丼($178)
賽高海鮮丼($168)
金龍卷($68)