2022-07-25
今日想同屋企人談心,於是去咗呢一間叫做三代目嘅日式餐廳度食飯。一入去到個環境,感覺好親切,有啲似日本嘅居酒屋,古色古香,令人輕鬆。我哋嗌咗個鹽燒牛舌丼,肉質嫩滑,飯粒分明,肉汁豐富,厚度適中,值得一試。另外我哋嗌咗一個三監燒肉丼,內有煙燻雞五花肉及牛舌。配搭豐富,味道鹹鹹的、濃郁可口,加上酸瓜嘅配搭,感覺令人開胃。我哋亦都嗌咗一個海之夭婦羅,內有蝦,鯛魚,黑松露帶子,靈魚,紫蘇葉。炸粉厚度適中,不油膩,食材鮮甜可口、新鮮。我個人認為值得重點推介嘅係呢一個照燒魷魚筒,照燒汁味道濃郁可口,魷魚本身質感嫩滑、彈牙。質感亦比一般嘅濃郁、軟綿,非常容易入口。此外,我哋嗌咗一杯凍嘅荔枝焙茶同一杯凍嘅蘋果焙茶。味道甜甜的,感覺特別。配茶嘅茶底能夠襯托出水果嘅味道,是另一賣點。總括而言今次用餐嘅體驗愉快,有著一般日本餐廳用餐嘅水準。餐牌選擇多元,味道不錯。
另外我哋嗌咗一個三監燒肉丼,內有煙燻雞