2013-10-31 593 瀏覽
成日放假都嚟蘭香,今次第一次寫佢…一如以往,禮拜六日放假都係要等位,排三兩個唔定,排十個八個人又唔定,上星期六午餐時間我就等左三張檯,大概十五分鐘度,都可以接受。嚟到都係叫返B餐,太陽蛋、轉炒意、轉鮮油多;屋企人就嗌左個蘭香炒飯、咖喱牛腩炒伊麵。所謂B餐炒意,即係叉燒炒意,配呢個餐當然係細細碟咁啦,有兩三片薄叉燒,配豉油老抽炒意粉,唔會話好好味,不過隔一陣又想食咁啦。煎太陽蛋好正,半生熟,隻蛋黃浪浪下,加少許鹽食就perfect!!不過如果d火腿輕輕煎下就更好味啦食呢度鮮油多,記得嗌免飛邊,即係唔切麵包皮…即烘多士夾住厚厚凍牛油!好鬼肥,但好正呀!記得一上檯要即食!外熱(多士)內冷(牛油)真係好鬼正!至於杯餐飲,如果要熱飲,可以加錢轉大杯;如果嗌凍飲,咖啡奶茶鴛鴦記得嗌沖濃d…個人覺得茶啡方面比較淡。蘭香炒飯 - 一如以往香味十足,配料尚算豐富咖喱牛腩炒伊麵 - 留意咖喱牛腩唔係撈埋落伊麵度炒,係分開上的;牛腩有幾舊,有肥有瘦,都幾淋,不過咖喱唔太辣。炒伊麵乾濕適中,分量都幾足。總括嚟講,都係會繼續去食,依家都要多支持呢類舊舖老店呀!

成日放假都嚟蘭香,今次第一次寫佢…

不過如果d火腿輕輕煎下就更好味啦

蘭香炒飯 - 一如以往香味十足,配料尚算豐富

總括嚟講,都係會繼續去食,依家都要多支持呢類舊舖老店呀!
2013-10-26
15 分鐘 (堂食)
  • 鮮油多
  • 蘭香炒飯