2017-11-27 558 瀏覽
正值秋涼冬至,原本諗住打邊爐,但竟然有人提出一個令人口呆既建議 - 食中菜!?通常出街都係食D屋企好少食到既野,今次既提議真係有點驚喜,又的確好少食中菜,一於試下!全能既openrice搵野食好幫得手,黎到最近既勝記!傳統中式酒樓,冇富臨百樂門既金碧輝煌,有點舊味道。見佢仲有自家製既燒豬,一定要點黎試下!傳統酒樓都有蕎頭同炸花生做前菜小食,估唔到呢間仲有做好多酒樓依家都唔會放蕎頭!,酸甜爽口,好味道!!菜式非常多,真係做傳統野,平至粥粉麵飯,貴至鮑魚官燕魚翅,都係中式油樓必做既菜式而酒樓既海鮮類都唔少,但可惜冇人食海鮮,如果唔係都真係點返條龍躉食下!中國人,應該喜歡三餸一湯白飯任裝吧!部長話今日係花生眉豆煲豬骨,老火湯一定要整返一碗!飲得出唔係味道湯黎,肉都煲到散哂,d味出哂黎香甜肉味濃又唔口渴,真係夠哂足料!中式牛柳,簡簡單單,洋蔥加黑椒汁!牛柳切成比較粗身既一條條,煮起上黎冇咁易老,又夠時間令佢入味入口香軟又不失牛肉既韌性,正四季豆!煮得幾好,走油走得夠,但出黎夠腍夠軟唔會又硬又唔夠熟應該低溫油吧?菜脯蠔仔煎蛋仲俾左支胡椒粉,夠得都係有少少腥可以落,冇咁腥!菜脯煎肉食得多,用黎煎蛋

全能既openrice搵野食好幫得手,黎到最近既勝記!
傳統中式酒樓,冇富臨百樂門既金碧輝煌,有點舊味道。
見佢仲有自家製既燒豬,一定要點黎試下!

傳統酒樓都有蕎頭同炸花生做前菜小食,估唔到呢間仲有做
好多酒樓依家都唔會放蕎頭!,酸甜爽口,好味道!!

中國人,應該喜歡三餸一湯白飯任裝吧!
部長話今日係花生眉豆煲豬骨,老火湯一定要整返一碗!

飲得出唔係味道湯黎,肉都煲到散哂,d味出哂黎
香甜肉味濃又唔口渴,真係夠哂足料!

中式牛柳,簡簡單單,洋蔥加黑椒汁!
入口香軟又不失牛肉既韌性,正

四季豆!
煮得幾好,走油走得夠,但出黎夠腍夠軟唔會又硬又唔夠熟
應該低溫油吧?

菜脯蠔仔煎蛋
仲俾左支胡椒粉,夠得都係有少少腥可以落,冇咁腥!
菜脯煎肉食得多,用黎煎蛋,最少我屋企唔會咁整
估唔到加埋蠔仔煎蛋,幾好食,因本身係蘿蔔乾,有一定既爽口程度
但因為切丁大少岩岩好,食落口感幾好,蠔既鮮,蛋既香,菜脯既甜

紫薑魚雲!
識食既人,真係鍾意骨食,魚雲夠香夠滑又唔腥,而且份量都唔少
如果酒樓可以加多少少欖角去蒸,我相信鮮味會更出更甜!

乳豬真係好耐冇食了!!何況係新鮮乳豬,同平時係列牌燒肉完全唔同!
乳豬剛剛燒起,外皮夠脆,肉質夠嫩夠多汁,醃得都唔錯,夠哂咸味
唔知有冇人同我一樣,點沙糖食!?
沙糖既口感,加上乳豬皮既香脆,真係脆上加脆

依家酒樓飯後送咩我唔知了,但呢度竟然係芝麻糊!!!
係我最愛,即係加分

如果有得添就好了LOL,竟然都有點稀,但最少佢做到冇粉粒唔鞋口
而且芝麻味都幾香!

久違既中菜,食完幾滿足