2018-06-12 96 瀏覽
九龍城好多美食,而一講泰國美食更加聯想這地方,由於好多泰國華僑同泰國人聚集,慢慢地凝聚在一起成為小小泰國美食天堂,無論細鋪嘅串燒,或者高級食材嘅都有,豐檢由人。今次友人帶左我去一間叫倪姐嘅泰菜店,門店已經好有泰感覺,貼滿顏色鮮豔嘅食物相,好吸引。泰式生蝦 (Thai音:公車)新鮮配上生蒜片再醮他們自家泰辣汁,好好味,蝦肉有彈性蒜片辛辣可以殺菌,辣汁惹味開胃。燒大頭蝦 (每隻$45) 不過上枱時覺得唔似大頭蝦,反而似燒開邊蒜蓉大蝦,質地爽口肉質結實,新鮮可口,怎樣說泰式嘅醬汁都好有各特色,令平凡燒熟食物加添味覺享受!燒牛肉大家都推介,保留到牛肉味,切成薄片方便食,醃得夠入味,質地較有咬口,最驚醃到霉嘅肉。泰式燒側魚 (還有烏頭選擇) 我們選擇側魚因為無碎骨啖啖肉,不過今次條魚有點泥味,但肉質都軟滑,用上粗鹽香菜調味,燒得浸入魚肉內,夠晒味約想再有層次口味就醮點酸辣汁!泰式咖喱炒蟹咖喱汁爆瀉,味濃香滑蟹肉鮮甜而且多肉,靚蟹蟹殼都好多膏,超級好味。還做緊promote $180 咋! 抵食性價比高!

泰式生蝦 (Thai音:公車)

燒大頭蝦 (每隻$45)

燒牛肉

泰式燒側魚 (還有烏頭選擇)

泰式咖喱炒蟹

2018-06-11