2020-07-17 2559 瀏覽
平時食太多西餐、飲太多咖啡,間唔中都想食返d香港地道小炒。最近有朋友大讚呢度的薯仔牛腩粒,咁岩去開尖沙咀做野,決定上黎食個快飯。《川味口水雞》有辣肉碎、香蔥、花生等配料,仲搭左兩條菜芯,秘製醬汁辣味十足,平時唔太食得辣既我都忍唔住食多幾件。口水雞皮薄肉多,有雞胸亦有雞髀肉,整體嫩滑惹味,如果再大碟d就好喇!《蜜椒薯仔牛腩粒 $108》最近自己都整過,知道一碟有質素的薯仔牛柳粒真係好考功夫。首先賣相無得彈,色澤吸引,薯仔同牛腩粒同樣大大件,未食已經聞到黑椒同蜜糖的香氣。薯仔炸過,外皮脆口,裏面軟熟熱辣辣,沾滿蜜糖好好食!呢度用上牛腩部位,同牛柳相比各有好食之處,牛腩肉味香濃,咬落有質感,口感軟腍入味,配搭黑椒更能夠帶出牛腩的香味。《芙蓉蛋飯 $48》下午茶餐食到午餐份量,仲送一杯餐飲,價錢黎講幾抵食。有火腿、芽菜、香蔥等配料,再混合雞蛋煎製而成,蛋算是煎得香口酥脆,可惜散開左,未能做到一整塊上碟,加埋甜豉油,再配白飯都唔錯。

《川味口水雞》

《蜜椒薯仔牛腩粒 $108》