2021-11-09 910 瀏覽
今日終於有機會食到 KURA藏的廚師發辨, 食OMAKASE 點少得SAKE 呢.經理介紹左我地飲, 大嶺酒造OHMINE 3粒米, 我自己就好鍾意果香味帶濃的酒, 這支由頭飲到尾都有果香味, 非常好飲. 頭盤:雪魚白子, 一啖滑捋捋安康魚肛, 又係一口一啖. 有時候, 有D 師傅會用安康魚肛做壽司, 感覺太溜….配蕃茄仔, 用作清清口腔 刺身:薄切石雕配上薑蔥蘿蔔碎粒加埋師傅特別調製的汁, 正日本象拔蚌白響螺, 象拔蚌用左條狀切法, 食落口更加爽身, 再加埋2種食法, 少少檸檬汁或者岩鹽味日本生蠔, 師傅好細心, 將蠔一分為二, 先食上邊爽身部分再食下邊CREAMY 白滑肥肉秋刀魚, 以葉形擺設配上蝴蝶昆布, 非常有心思的一道菜色.獅魚腩, 一片以火烤, 一片是刺身, 有晒2種食法, 師傅用油份最高的部位.大TORO , 有生同熟食2夾紫菜 ,一肥一瘦咁食可以增加個油香, 這道菜色非常喜歡, 食過咁多次TORO, 今次可以係最難忘的一次毛蟹配魚子醬, 未食先有視覺效果,, 這個份糧又多, 賣相又靚, 值回票價.用蟹殼炒再煮返做湯, 非常濃郁的味道.博多冬茹蝦寶/ 波菜豆腐/ 梅子蕃茄

頭盤:
雪魚白子, 一啖滑捋捋
配蕃茄仔, 用作清清口腔

刺身:
薄切石雕配上薑蔥蘿蔔碎粒加埋師傅特別調製的汁, 正
秋刀魚, 以葉形擺設配上蝴蝶昆布, 非常有心思的一道菜色.
用蟹殼炒再煮返做湯, 非常濃郁的味道.
博多冬茹蝦寶/ 波菜豆腐/ 梅子蕃茄, 近掛戒左牛, 師傅好細心改左比我, 蝦寶外胞內有彈牙蝦肉.

壽司:
喜之次 : 配上魚肝, 增強喜之次口感.
海膽 : 嘩, 睇住師傅拿一大板大極上海膽出黎, 因為我地飽飽地, 變左做雪花海膽表現.
牡丹蝦白蝦: 配上黑松露, 正
石垣貝 : 比較甜配左少少岩鹽
蔥TORO手卷 ( 我無食唔寫)

湯:
大蜆湯, 淡淡蜆湯味道

生果:
由黃肉西瓜食起再到蘋果, 最後係密瓜, 根據生果甜度食起.