2019-05-20 3901 瀏覽
好耐未吃過炸雞啦,今次想試就搵間勁啲嘅試吓。今日來到嘅NeNe Chicken有將近20年歷史,佢除咗經營餐廳,仲有自己嘅食品生產工場以確保質量。據講目前有過干間分店,係韓國第一炸雞品牌。接近下午茶時間來到,諗住下午茶平啲人少啲,誰不知呢度係冇下午茶嘅,但都有啲lunch set 吃,一啲都唔貴。未嗌嘢已經有嘢吃啦,就係前菜嘅泡菜同埋醃製酸蘿蔔,泡菜正正常常好味,而酸蘿蔔令我回想童年嘅味道,估唔估到我喺邊度鄉下??話明吃炸雞,又想試多D味道,一定要嗌呢個炸雞達人,分别有初雪,甜辣,蒜香醬油,大蔥,白郡主,大韓厨師及芥辣7種味道。由於同朋友share嘅關係,我揀咗其中三樣,第一件就係大韓厨師,即刻辣到我飲咗半杯青提子蘇打,之後試咗初雪,灑滿芝士粉的雞件保持外層香脆,内裹嫩滑,好味。有個小小提議,可唔可以好似某間小籠包店咁,有張紙仔話明各種味道,咁最辣嗰件放到最尾吃就好好多。另一lunch set就係烤牛肉蛋包飯伴流心芝味吉列豬排,賣相唔錯,流心芝味豬扒勁流心,勁邪惡,帶著少少罪惡感吃埋佢
好耐未吃過炸雞啦,今次想試就搵間勁啲嘅試吓。

• 青提子蘇打