2025-02-25 0 瀏覽
自從香港冇咩冬天之後,而且蛇羹又加價加到好貴,已經食少咗好多蛇羹啦。今日專登去蛇王兄,試一試久違嘅蛇羹餐,聽聞呢度係被譽為「被蛇羹耽誤嘅雞飯」蛇店。我哋兩個人,叫咗一個大蛇羹餐,阿姐建議我哋,一碗雞飯轉一碟雞飯,加$15,抵好多。首先,形容下環境,都係一般蛇店坐面壁位,全店滿座,好彩唔使等位。店內嘅員工都好親切。舖頭都好乾淨。睇到配料,蛇羹嘅靈魂薄脆,應該就係買返嚟㗎啦,比較硬小小,檸檬葉,如果切幼啲會更加好。講返蛇羹,我哋叫咗個大蛇羹,都幾大碗,入邊好多料,好多肉,味道都好好,唔會水汪汪,濃淡適中。我最欣賞就係佢嘅蛇湯,好鮮甜,飲完覺得好滋潤,好好咁。蛇湯入邊有好多料有龍眼杞子淮山牛蒡同埋陳皮。飲完成個喉嚨舒服晒。靈魂人物雞飯,阿姨俾咗雞髀加雞翼,好嫩滑,正常好食嘅味道,可能之前啲人講到太誇張,所以冇乜驚喜。阿姨話,蛇湯下次叫個大嘅,加多$15,就等於兩碗細嘅,下次試吓先。我哋食完,因為出面冇人等,阿姨話可以坐多陣,冇趕我哋走。買單可以用八達通或者現金。下次可以試埋佢嘅糯米飯先。

舖頭都好乾淨。

雞飯,大蛇羹餐,雞飯轉碟上

蛇羹

細蛇湯

我哋食完,因為出面冇人等,阿姨話可以坐多陣,冇趕我哋走。

買單可以用八達通或者現金。
下次可以試埋佢嘅糯米飯先。
雞飯,大蛇羹餐,雞飯轉碟上
蛇羹