2020-03-13 15 瀏覽
因為疫情嘅關係抑制左自己好耐冇打邊爐食雞煲, 今日見人少少,就同一個朋友去食番餐!呢間喺旺角區,價錢算平,所以試下一嚟到侍應就叫我地揀鴨煲或雞煲,本來想試鴨煲,但係我朋友麻麻哋,所以都係揀左雞。原來呢度係食完雞煲之後,再另外上湯可以打邊爐,咁又幾好!因為平時雞煲湯底都幾heavy雞煲一上,店員就幫我地炒下佢,即刻聞到香氣十足。雞肉好夠味,濃濃的麻辣醬味,肉質幾滑,份量都幾多下。洋蔥同埋蔥頭入味,無生澀味得黎又唔太淋。食完雞煲之後,就揀咗個冬陰功湯底打邊爐。冬陰功湯底真係有冬陰功味,但唔會太重,酸酸地幾開胃。一開始我以為食物得一張紙,望望下都覺得幾夠食,而且海鮮為主,幾吸引。但原來呢度有自助區!咁都真係好多野食喎我都係鍾情於魚同蝦,海蝦同脆鯇片海蝦好有蝦味,幾新鮮,口感爽彈。脆鯇片切得唔夠薄,不過肉質幾好。不斷追加即係白鱔片同花枝片,白鱔片唔係間間火鍋任食店都有,所以幾驚喜, 口感滑而帶點脆,食落有白鱔的油脂香味! 花枝片就爽口,唔韌,幾岩打邊爐肥牛都唔錯,好有牛味,幾嫩口食完仲有雪糕雪條任食,加分!

我都係鍾情於魚同蝦,
海蝦同脆鯇片

肥牛都唔錯,好有牛味,幾嫩口
食完仲有雪糕雪條任食,加分!