麻酸樂米線專門店📍天水圍天恩路12-18號+WOO嘉湖1期1樓138號舖同朋友去完屏山圖書館,本來想帶佢食新北江好出名嘅米線,但居然撞正佢休息,所以要轉場去銀座搵食。其實銀座嘅餐廳選擇唔多,大部分都係連鎖店,所以我哋就揀咗去呢間唔係咁常見嘅餐廳食。我仲記得中學時期有特登早啲起身同朋友嚟麻酸樂食早餐,不過晚餐真係第一次! 💰$148二人同行 👩🏻‍❤️‍👨🏻前菜:生煎蔥肉餅 🍘本來以為肉餅係豬肉餅,點知原來係生煎肉包仔,唔好睇佢好似平平無奇,一咬落去啲汁噴到成枱都係,勁驚訝!而且外皮好香脆,油熱辣辣,前菜嚟講都幾特別!不過應該係現成急凍嘅肉餅,之前都試過喺凍肉專賣店買過類似嘅嘢返去用氣炸鍋炸嚟食,咁嘅價錢有四件算性價比好高啦!湯:黑魚片皮蛋豆腐芫茜湯 🍲黑魚片夠晒嫩滑,食咗咁多塊都無一塊食到有骨嘅,大讚!皮蛋係有雪花嘅,非常濃味,豆腐亦都好滑,個芫荽湯比較似羹,清清地幾好味。主菜:椰香咖哩魚柳煲 🥘慢煮特級豬腩肉伴滷水蛋 🐖🥚滷水蛋滷水味濃,蛋有少少過熟所以蛋黃散散哋,但味道係ok嘅。豬腩肉唔會韌,不過我呢啲怕肥人士就略嫌佢太多肥肉,所以將啲肥肉俾晒我個大把quota嘅朋友食!成個拼盤嘅重
麻酸樂米線專門店

黑魚片皮蛋豆腐芫茜湯 🍲

主菜:
椰香咖哩魚柳煲 🥘
慢煮特級豬腩肉伴滷水蛋 🐖🥚
滷水蛋滷水味濃,蛋有少少過熟所以蛋黃散散哋,但味道係ok嘅。豬腩肉唔會韌,不過我呢啲怕肥人士就略嫌佢太多肥肉,所以將啲肥肉俾晒我個大把quota嘅朋友食!成個拼盤嘅重點係伴碟嘅菜脯粒同雜菜粒,微酸微辣,夠晒醒胃,撈飯一流!

配送:
白飯兩碗 🍚 (+$6可轉肉燥飯一碗)
飲品兩杯 (冷熱同價)

晚市呢個價錢,食到一個前菜、兩個小菜、一個湯同兩碗飯,仲包埋凍飲,真係好抵食!惟一要挑剔嘅就係佢嘅飯煮得比較爛,可能佢始終係賣米線為主嘅,所以比較少人叫飯嚟食。