2017-04-11
每次口痕想食小籠包,心中立即彈出樂天。揀樂天不外乎位置方便,小籠包出色,價錢合理。不過以上通通都係哄自己再食的藉口!結果,今晚又再去親親小籠包。根據之前的經驗,不想人山人海又要排隊都係六點幾入坐最穩陣。別來無恙的銅鑼灣分店與餐牌。招牌原味小籠包 $88/10粒每次都係為左佢而嚟,而每次都沒令我失望。夾起小籠包,湯汁多到令包子墜下,而薄薄的皮足以承托湯汁。湯汁味道鮮甜,包的大小和餡料恰到好處,百吃不厭。香辣蒜泥白肉 $65食落清新有口感,而又夾雜香辣的味道。成都口水雞 $78賣相吸引,雞肉鮮嫩,辣醬是靈魂,十分刺激。蒜蓉炒菠菜 $62菠菜炒得好香,未食已經聞到香味。雖然多左少少油,但菜完全沒有潺的感覺,又香蒜蓉味,整體唔錯。宮保腰果雞丁 $78腰果同雞丁既份量都幾多,腰果好脆,雞丁夠腍,醬汁帶少少辣,十分惹味,好有家常小菜的感覺,餸飯食一流。刀切小饅頭 (炸) $28/3粒炸得好靚,咬開脆口的外層,內裡非常鬆軟,沾上煉奶,又炸又煉奶,十分邪惡。每次食完離開餐廳,總會見到門外都有幾十人等位,樂天果然魅力依然!
揀樂天不外乎位置方便,小籠包出色,價錢合理。
不過以上通通都係哄自己再食的藉口!
結果,今晚又再去親親小籠包。
根據之前的經驗,不想人山人海又要排隊都係六點幾入坐最穩陣。 別來無恙的銅鑼灣分店與餐牌。 招牌原味小籠包 $88/10粒
食落清新有口感,而又夾雜香辣的味道。
賣相吸引,雞肉鮮嫩,辣醬是靈魂,十分刺激。