2021-03-04
今日同朋友特登入黃埔去食呢間好多人介紹嘅九重鮮,唔怕肥嘅我地揀左食午市放題(其實就怕肥,不過為食)。呢個午市放題平日就$268一位,星期六日就$298一位,不過可以食成2.5個鐘咁多!每位都要有一份龍蝦、鮑魚、帶子同埋一份叫椰皇三重奏嘅甜品。仲有好多蒸海鮮、小食、湯、串燒、烤肉、天婦羅同埋銀紙燒可以任食。另外加左$13任飲飲品。首先每人一份帶子係連埋粉絲一齊蒸嘅,粒帶子都幾大粒。龍蝦肉同鮑魚蒸完之後都仲爽口彈牙,可見本身都幾新鮮。可以隨自己喜好點豉油同辣椒食。蒸海蝦同埋蜆係任食嘅,連蒸蠔都係任食。以任食黎講,呢到嘅蒸海鮮都算鮮甜,食多幾隻海鮮都可能可以回本。湯就有韓式人蔘雞湯或者冬陰功湯飲。小食都有好多種類,特別想提嘅係韓式海鮮煎餅,細細片嘅煎餅上面鋪上好多芝士,中間仲夾住公仔麵添,都幾特別。至於芝士煙肉焗蠔就焗都好香,仲有少少薯蓉添。至於燒嘅嘢食方面,我地回頭率最高嘅就係蒜蓉牛油燒金菇、汁燒七味雞髀菇串同埋新疆16味烤雞肉串。蒜蓉牛油燒金菇嘅蒜蓉同牛油味好香。汁燒七味雞髀菇串個汁就燒到有少少甜甜地,外面就脆脆地,一咬落去啲雞髀菇真係爆肉汁,呢個我地都食左四五串。新疆16味烤雞肉串嘅雞
首先每人一份帶子係連埋粉絲一齊蒸嘅,粒帶子都幾大粒。
湯就有韓式人蔘雞湯或者冬陰功湯飲。
至於燒嘅嘢食方面,我地回頭率最高嘅就係蒜蓉牛油燒金菇、汁燒七味雞髀菇串同埋新疆16味烤雞肉串。蒜蓉牛油燒金菇嘅蒜蓉同牛油味好香。汁燒七味雞髀菇串個汁就燒到有少少甜甜地,外面就脆脆地,一咬落去啲雞髀菇真係爆肉汁,呢個我地都食左四五串。新疆16味烤雞肉串嘅雞肉就非常嫩滑,調味亦都調得好,所以我哋都食咗幾次。
炸物方面因為我哋本身唔太鍾意食炸嘢,所以都冇乜點食。
銀紙燒有兩款,一款係麻辣一款係唔辣。我就揀咗麻辣嘅,入面有粉絲、兩隻蜆同埋兩隻蝦。銀紙燒一嚟到嘅時候,係用錫紙包住左啲材料同埋湯嘅。然後店員會喺錫紙外面淋上酒,然後點火,就會有啲火圍住塊錫紙咁樣燒啦。等火熄左之後就可以打開嚟食嘅。我覺得麻辣都幾正,湯底嘅味道有啲蒜味,望落唔辣其實辣辣地,有少少麻辣燙嘅味道。
椰皇三重奏入面有椰絲、椰皇奶凍同埋椰汁凍。食落椰汁味超濃,味道好清新好正!可惜呢個甜品唔係任食,如果任食我應該都會食返三四杯!
個口完全冇停過咁食咗兩個半鐘,由十二點半食到三點,由餐廳坐滿晒人食到啲人都差唔多走晒,飽到上心口,下次都係要控制下自己把口。