2018-07-22 91 瀏覽
台灣野,對香港人黎講應該唔陌生。今日黎到呢間台式餐廳估唔到都有驚喜!入到餐廳,就有一陣好熟悉既台灣味道(應該係肉燥味,哈哈!),枱面都乾淨,係常見既木桌,舒適又唔造作。餐牌幾繽紛,有唔同既顏色配搭。「香氣馥郁」首先黎到既係醉雞,點餐果陣已經問過店員,份量多唔多,兩個人食會唔會唔夠,店員語差唔多半隻雞,一開始我都半信半疑,點知黎到真係好大份!皮冇油膩感,可能係料酒既功勞。而且雞肉咬落有淡淡既杞子香,肉質唔柴,而且酒味都夠濃。呢個冷盤整體算幾唔錯!「精心擺佈」到左熱葷,呢個應該係餐廳既招牌,鹽酥雞同蘑菇忌廉芝士雞翼。鹽酥雞有多種口味既調味粉自己加,個人覺得辣味同原味都唔錯,同個鹽酥雞幾夾。雞肉咬開係會見到雞皮,睇得出係新鮮冇骨雞件。而且咬開仲鎖到肉汁,入面依然好濕潤,做到外脆內軟既效果。雞翼去左骨,見到心思,但個人覺得蘑菇個量可以再調節一下,避免搶左雞肉既香味。「完美無瑕」而呢個牛肉麵,係我成餐飯最愛既野食!一上枱已經聞頭好香既湯頭,飲一啖湯,你就已經會完全感覺到,係正宗既牛肉麵湯!麵既質地剛好,岩岩煮熟偏小小淋,加埋個湯一齊放入口真係絕配。牛腩同牛筋一咬就知煮左好耐,兩者非常軟,而且唔係

餐牌幾繽紛,有唔同既顏色配搭。

「香氣馥郁」

「精心擺佈」

「完美無瑕」
而呢個牛肉麵,係我成餐飯最愛既野食!一上枱已經聞頭好香既湯頭,飲一啖湯,你就已經會完全感覺到,係正宗既牛肉麵湯!麵既質地剛好,岩岩煮熟偏小小淋,加埋個湯一齊放入口真係絕配。牛腩同牛筋一咬就知煮左好耐,兩者非常軟,而且唔係一入口就爛哂,有小小嚼勁之餘,又做到軟身,唔黏牙。整體既平衡係做得好好,好可惜個胃只放得落一碗。

「物超所值」
最後係呢杯不得了既紅心皇后,主要食材係士多啤梨,係沙冰黎,飲落有少少似冰乳酪,中間會食到啖啖鮮果肉,唔係果醬溝水。佢水吧仲要係開放式,可以比你睇到佢點整,呢下真係好欣賞!而且佢比個沙冰量係高過隻杯咁多,好抵飲,下次再黎一定會再點!